torsdag 16. april 2009

Kameraovervåking i skolen


Leste en artikkel i Aftenposten i dag om at stadig flere skoler bruker videoovervåkning for å passe på elevene. Det man først og fremst ønsker å forebygge er hærverk, vandalisme, vold og narkotikasalg. Vi husker alle episoden før påske der en elev ved Glemmen videregående skole truet med å drepe medelever. Da elevene evakuerte skolen ble de nøye overvåket av skolens overvåkingssystem.
Aftenposten skriver at over hundre skoler har meldt fra til datatilsynet at de har installert kameraer, og det blir stadig flere.
Det jeg da stiller spørsmål ved er om verdien av å ha overvåkning i skolen kan sidestille loven om personvern. Ved Glemmen videregående, der det ble installert kameraer i 2003, sier man at man kan relatere nedgangen av tagging og vandalisme til overvåkningen. Men mindre mobbing har man fått ved å fokusere på pedagogisk arbeid. For meg virker det som om skoler tenker først og fremst på gevinsten man får ved å slippe reparasjoner og driftskostnader fremfor elevenes vern mot overvåking.
Om mine tanker rundt dette er riktig, kan ikke kameraovervåking i skolen forsvares.

2 kommentarer:

  1. På dette området er det vel på skolene som i samfunnet ellers. Bedre sikkerhet er som regel synonymt med dårligere personvern. Det blir som å velge mellom kolera og pest.

    SvarSlett
  2. Dette er en oppfordring til alle om å oppføre seg, selv om du tror ingen ser deg.

    SvarSlett