onsdag 1. april 2009

Et bilde sier mer enn tusen ord


Det er mange som har en side på facebook, både unge og gamle. Det fascinerer meg egentlig litt at folk tenker at dette er så sikkert. Jeg har en side selv, og syns hele ideen er festlig, men... Har man egentlig tenkt på hvor lite som skal til.


De fleste av oss oppegående voksne klarer å være forsiktige nok med hva som blir publisert om oss, så vi er rimelig sikre på at det ikke blir lagt ut ting som vi ikke kan stå for i ettertid. I hovedsak så er nok dette fordi vi ikke gjør ting som vi ikke kan stå for senere. Men mange av oss har nok alikevel opplevd at det blir lagt ut bilder av oss der vi kan se ganske ille ut, og mange av bildene kan rett og slett tolkes helt feil. Man kan være både edru og sjåfør for noen på en fest, men blunker man når man blir tatt bilde av ser man fort ganske bedugget ut. Vips så ligger det på facebook, og folk kan se det, og tolke det som de vil.


Som sagt, for voksne er dette stort sett ikke noe stort problem fordi det ikke er så mange som ville få dette brukt mot seg. Men hva med barn og ungdom? Man kan gjemme seg bak tryggheten ved at det kun er venner som får tilgang til profilen, men når man er 12 år er det ikke mye som skal til for at to jenter som var bestevenner den ene uka, baksnakker hverandre alt de kan den neste uka. Hva gjør man da når vennina allerede har kopiert et bilde over på sin maskin og sender dette til hele klassen? Eller hele skolen? Bilder sier mer enn tusen ord, og de bildene som ligger på facebook er ikke noe untak... Om disse tusen ordene er sanne eller ikke, er ofte uviktig når man er tolv år og ute etter å gjøre livet surt for sin eks-bestevenninne...
Bilde fra flickr.com

5 kommentarer:

  1. Sant. Det er skummelt å blindt bruke slike sosiale nettverk uten å tenke seg om litt. Det er jo mange slike nettsider ute, Nettby, Blink, Facebook, MySpace osv. Her er det viktig å informere om hva som kan skje, og at hvis man misbruker andres bilder uten samtykke kan dette få alvorlige konsekvenser. Men alt i alt er det vanskelig å kontrollere dette, i hvertfall som lærer ovenfor elevene. Dette er noe de driver med på fritiden, og alt i alt er det deres valg.

    SvarSlett
  2. Enig...Selv om det er regler om at man ikke kan legge ut bilder av andre uten godkjenning, så gjør så og si alle brukerne det. Og før man har rukket å be personen om å fjerne bildet, så har "alle" vennene dine sett det. Uansett hvor mye kontroll man har, og hvor mange innstillinger man forandrer på, er dette en arena hvor man lett kan bli utsatt for mobbing og uønsket spredning av informasjon...

    SvarSlett
  3. Man vet ikke helt sitt eget beste når man er ung og uerfaren. Vet ikke hva slags konsekvenser ting kan få, og utfallet blir ikke alltid bra.

    Vi som lærere må vel prøve å jobbe med holdningene til barna, og få de til å forstå at det finnes konsekvenser for det de gjør. Hva de gjør på fritiden er foreldrenes ansvar, men en god dialog mellom skole-hjem er et must!

    SvarSlett
  4. Dette er den "nye" virkeligheten, og det må den oppvoksene generasjonen forholde seg til. Alt som er nytt og spennende for de, er nytt og skremmende for oss som er "litt" eldre. Jeg tror dette blir litt på samme måten som da vi lærte at det var farlig å haike med biler. Vel, etter at noen hadde gjort det med varierende hell, fant vi ut at vi ikke skulle gjøre det mer. Barn og unge kommer til å bli flinke til å unngå å eksponere seg på nett.

    SvarSlett
  5. Kommentar til Fredriks kommentar.

    Den oppvoksende generasjonen blir også eldre med tiden. Bilder som er lagt ut på nett ligger der for alltid. Jeg vil tro at "kule" bilder som er lagt ut i ungdommen ikke alltid oopfattes like kule noen år senere.

    SvarSlett