torsdag 16. april 2009

Digital fortelling

En digital fortelling er en billedfortelling hvor lyd, ord og bilde kombineres på en datamaskin. Bildefortellingen gir en animasjonseffekt, til tross for at bildene i hovedsak står stille. I den digitale fortellingen benyttes mange av de samme teknikkene som i den "vanlige" fortellingen. Det er derfor viktig å vite noe om hvordan en god fortelling er bygd opp. Fortellingen bør ikke være lenger enn 3 - 5 minutter. Microsoft photostory 3 er et godt verktøy for å kunne lage slike fortellinger, og det kan lett brukes i skolen, både av lærere og elever.

Digitale fortellinger kan lages i nesten alle fag og de er en fin innfallsport til nyttig bruk av IKT i skolens undervisningspraksis. Gjennom en slik bruk av IKT blir teknologi og fag knyttet sammen på en fruktbar måte. Samtidig vil man føre skolens undervisningsmetoder nærmere barnas teknologiske hverdag.

Ved bruk av digitale fortellinger som metode i ulike fag, imøtekommer skolen kunnskapsløftets krav om IKT som en naturlig del av undervsningsfaget samt norskfagets krav om bruk av sammensatte tekster. Begrepet sammensatte tekster viser til et "utvidet tekstbegrep der tekst kan være satt sammen av skrift, lyd og bilder i et samlet uttrykk". Slike mulitmodale tekster finner vi på nettet og er noe barn og unge møter i sin netthverdag.

Her kan du se eksempler på digitale fortellinger laget av IKT studenter ved Høyskolen i Østfold.

1 kommentar:

  1. Digitale fortellinger er en glimrende læringsmetode! Har ikke prøvd det ut selv ennå, men har hørt at andre har meget positive erfaringer med dette (i forbindelse med undervisning)

    SvarSlett