mandag 20. april 2015

Lettere innøving med digitaliserte sanger

I dette blogginnlegget vil vi ta for oss et verktøy som er veldig nyttig for innøving av sanger. Dette er en nettressurs knyttet til «Kor Arti’», som i utgangspunktet er et kursprogram i regi av Norsk kulturskoleråd. Kurset går ut på at det samles kjente og mindre kjente sanger i notehefter med tilhørende CD, og på kursene får lærere opplæring i disse sangene og eventuelle opplegg (koreografi o.l.) knyttet til dem.

Nettressursen fungerer på mange måter som karaoke. En del av sangene fra «Kor Arti’»-kursene er blitt digitalisert slik at teksten vises på skjermen mens musikken spilles av, og ordet som synges belyses. Designet på avspilleren er i seg selv ikke særlig spennende, men  den fungerer godt til sitt formål. Det fine med denne karaokeliknende avspilleren, er at man selv kan velge hvordan man vil vise teksten. Den kan presenteres i bolker, én og én linje eller mer grafisk (liknende Singstar for Playstation). Du kan også velge å vise notene.

Videre er det mulig å justere akkompagnementet. Man kan justere melodistemmen opp eller ned, slik at elevene kan øve seg på å synge en sang med melodistøtte, helt uten melodistøtte eller noe midt imellom. For lærere som ikke selv er så stødige musikalsk, kan det være en stor hjelp å ha et verktøy som gjør det mulig å tilpasse akkompagnementet etter de ønskene man har. Dersom sangen er helt ny for elevene, kan det være nyttig å ha støtte av en utpreget melodistemme. Er det derimot en sang som klassen kan godt, kan melodistemmen justeres ned slik at klassen kun får et komp i bakgrunnen.

I mange sammenhenger øves det inn sanger i klassene. Det kan være julesanger til adventssamlinger, 17. mai-sanger eller liknende. Kanskje skal klassen ha sommeravslutning, og så skal det øves inn sanger i forbindelse med dette. Da er det veldig fint å ha noe å støtte seg på, dersom man ikke er så stødig selv eller hvis man ønsker å jobbe mer direkte med elevene og ikke føler at man får kommunisert like godt fra pianokrakken.


Et aber med denne nettressursen er at den koster penger. Skolen som helhet abonnerer på digitalutgaven av «Kor Arti’», og betaler en viss sum per kalenderår. Denne summen beregnes ut fra elevantall ved skolen, og gir til gjengjeld nettilgang for lærere, elever og foreldre. Man er altså avhengig av at skolen er villig til å betale for et abonnement for å få tilgang til alle sangene som er digitalisert.

- For å finne ut mer mer om nettressursene til "Kor Arti'", kan dere gå inn på www.korarti.no.
- For å få en grundigere forklaring av avspillingsfunksjon og justering av akkompagnement og melodi, kan dere se informasjonsvideoen: https://www.youtube.com/watch?v=lDh1zbnX7vc (Forklaring starter ved 2:30)

8 kommentarer:

  1. For meg som ikke har musikk i utdanningen min, høres det ut som et supert program! Dumt at det koster penger, men det er jo en vurderingssak for hver skole.
    Supert innlegg!

    SvarSlett
  2. Dette ser jo positivt ut for å heve musikkundervisningen. Jeg er ingen musiker selv og har heller ikke musikk i utdannelsen eller er praktiserende musikklærer, men dette ser spennende ut. Grunnen til at det koster penger er nok at et kvalitativt og godt digitalt undervisningsopplegg krever ressurser for bli utviklet, produsert og lansert.

    SvarSlett
  3. Ved min skole har vi bla. musikk som satsningsområde. I den anledning har vi sett på denne nettressursen. Jeg er enig at det er mye penger, om det ikke er mange som tar den i bruk! Derfor er det viktig at vi er flinke til å informere og snakke godt om den overfor kollegaene våre!
    En ting jeg syns er litt dumt er at mange av sangene går i et litt vel lyst toneleie, både for meg som er alt, men også for veldig mange av elevene. Derfor skulle jeg ønske at det var en mulighet for spille av sangene til den tonearten en selv ønsker

    SvarSlett
  4. Dette høres veldig flott ut. Det er jo selvsagt et aber at det koster penger, og jeg har vel ikke inntrykk av at musikkavdelinga er den som blir prioritert først når det kommer til penger. Hvordan er det med utvalg av sanger på denne? Hvor stort er repertoaret, og legges det inn nye ting? Ser at det er delt inn i tema, men det så ikke ut som det lå så mange sanger under hvert tema

    SvarSlett
  5. Kor arti'! :) Dette høres jo ut som noe de fleste skoler burde benytte seg av. Det hadde jo også vært en fordel om mindre enheter enn hele skolen, kunne kjøpt programmet, f. eks en klasse, et trinn eller en avdeling.
    Men et interessant tilbud, og fint at dere opplyser oss andre om dette.

    SvarSlett
  6. For et kjekt program! Dette skal jeg se nærmere på, og snakke varmt om på skolen. Er ikke av den mest musikalske typen, så dette kan komme til god nytte fra høsten av. :)

    SvarSlett
  7. Jørgen Skontorp, det er 157 sanger som er digitalisert på korarti.no. Det finnes 18 hefter med sanger der det er noter, tekst og lydfiler som hører til, men bare en brøkdel av disse er digitalisert per dags dato. Det er lov å håpe at det vil bli flere etter hvert. Ser ut til å være lovnader om det på nettsiden også.

    Olaug Torsvik Heier, så bra at dere har musikk som satsningsområde! Ja, de går ganske lyst. Problemet er at enkelte sanger har et stort toneomfang, og kan bli for dype for elevene hvis de legges for langt ned. Særlig for de yngste elevene er det vanskelig å synge rent dersom sangene er plassert i et for dypt toneleie. Da sliter de med å høre hvilke toner de skal synge og å treffe riktig.

    SvarSlett
  8. Dette virker ut som en fantastisk hjelpemiddel for de lærerene som ikke føler seg trykke på musikk. Synn det koster penger, da mange skoler ikke har råd til å koste på seg hjelpemidler som dette. Men bra at det finnes slike verktøy i musikk, dette var nytt for meg.

    SvarSlett