tirsdag 3. mars 2009

Alf Prøysen - et eventyr


Mine refleksjoner om digital bildefortelling

Vår første store utfordring på IKT for lærere var å lage en digital bildefortelling. Vi ble delt inn i grupper på to og to, og oppgaven var å lage en digital bildefortelling som kunne brukes i undervisningssammenheng. Min gruppe valgte Alf Prøysen som tema. Vi syntes det var en god idè å velge en kjent person som elevene kunne bli kjent med gjennom bildefortellingen. Alf Prøysen fortellingen kunne for eksempel benyttes til norsk eller musikkundervisning.

Teknisk
Jeg arbeidet sammen med Solveig Holmsen. Vi hadde begge erfaring med Windows Movie Maker fra før, og hadde ikke brukt Photo Story. Valget falt da på Movie Maker. Her kunne vi programvaren, og hadde mange muligheter når det kom til effekter. Det vi i etterkant fant ut var at vi ikke fikk "bevegelige bilder" slik man får i Photo Story. Men vi følte ikke at dette var noe stort tap.
Movie Maker fungerte bra, med unntak av at det har lett for å henge seg opp når det blir for mye informasjon i prosjektfilen. Da er det viktig å huske å lagre ofte.
Når det gjelder innspilling av lyd legges dette rett inn på Windows Media Player, og det var lett og redigere og klippe for å få det best mulig. Vi brukte et vanlig headset til å spille inn lyden, og synes dette virket bra.
Brukerveiledning til Photo Story
Brukerveiledning til Windows Movie Maker

Opphavsrettigheter
Her traff vi på uante problemer. Det var få bilder av Alf Prøysen som lå ute på nett som vi hadde lov til å bruke. Det var flere store firmaer som hadde rettighetene til bildene, og ville vi bruke dem måtte vi betale. De kunne heller ikke publiseres på Youtube.

Det samme med Alf Prøysen sin musikk, her måtte vi betale gjennom TONO for å få rettigheter til bruk. Det er ikke lett for en fattig lærerstudent! En annen gang er det kanskje lurt å se seg om på nettet før man velger tema, for å se hvor mye stoff det er å hente lovlig ned. (Men desto bedre erfaing når vi fikk problemer med dette! Med litt fantasi kommer man langt!)
Vi var også i kontakt med Alf Prøysens datter Elin Prøysen, som hjalp til med hvordan vi skulle forholde oss til opphavsrettigheter. Hun anbefalte oss en side som er god på slike spørsmål, nemlig clara.no. Denne er å anbefale hvis man er i tvil om opphavsrettighetene.

Vi valgte å bruke Flickr, Wikimedia Commoms og Ljudio som materiale til den digitale fortellingen. Det ble mindre bilder av Alf enn vi hadde planlagt, men men illustrasjonsbilder, musikk og passende lyder ble vi fornøyde med utfallet.

Refleksjoner
Jeg synes dette var en nyttig erfaring. Jeg har laget film og animasjonsfilm før, og dette tok noe mindre tid - mens resultatet ble veldig bra. Dette er en anderledes måte å fenge elevene på; det skal ikke så mye til. Noen bilder i tillegg til teksten som skal læres, og man har et spennende virkemiddel og avbrekk i undervisningen.
Dette er også noe som evt. kan benyttes som prosjektarbeid med elevene selv. Det er gøy å lage et produkt å vise frem til klassen. Elevene lærer teori og om opphavsrettigheter.

6 kommentarer:

  1. Hei! Artig å høre litt om andres arbeidsprosess!

    SvarSlett
  2. Heisann!
    Så artig at dere fikk kontakt med dattera hans.Og er jeg helt enig at dette med digital fortelling passer seg ypperlig i skolesammenheng, når det er som du sier at programmet movie maker har en tendens til å henge seg opp.Programmet krever ofte litt tålmodighet og tid, noe som man ikke alltig har i skolen.

    SvarSlett
  3. Veldig bra beskrivelse både av arbeidsprosessen, tanken bak valg av tema og problemer underveis. Nyttig å høre hva andre har tenkt rundt denne oppgaven!

    SvarSlett
  4. Digitale fortellinge er enkelt og kan brukes til alle fag. En ide som jeg har vært med på er språk. Da har elevene mulighet til å lese inn på engelesk, tysk, spansk ol. De får da høre sin egen uttale, noe som kan være både skummelt og artig.

    SvarSlett
  5. Jeg må si jeg er mektig imponert både av dette innlegget og innsatsen dere har lagt i jobben med Alf Prøysen. Til inspirasjon for andre er dere!:)

    SvarSlett
  6. Flott fortelling og flott blogginnlegg !

    SvarSlett