fredag 27. mars 2009

Bruken av Wikibok

Det å bruke Wikibok var tilknyttet den andre mappeoppgaven i ikt for lærere. Her skulle vi redigere en tekst som allerede lå ute på nettet. Nærmere bestemt en nettbasert lærebok med hovedmål gruppe som da først og fremst er lærere.

Min gruppe valgte å bearbeide og redigere teksten om ”Digitale fortellinger”. Her hadde det allerede blitt skrevet en god del av fjorårets studenter. Men som vår lærer hadde nevnt så kunne det forekomme en del svada i alle tekstene. Fjorårets studenter hadde hatt fått beskjed at da de skrev teksten måtte de skrive et x-antall ord. Dette skulle nå bli vår jobb å se på.

Gruppen valgte først å lese igjennom hele teksten som spant seg ut på rundt åtte utskrevne A4sider. Vi ville vite hva teksten inneholdt og hva vi eventuelt kunne gripe tak i, forandre og mulig legge til. Da alle var kommet igjennom dette hadde vi hver for oss, sett ett eller annet som vi ønsket å arbeide med. Siden vi var fire på gruppen, prøvde vi å fordele det likt mellom oss.

Det å arbeide med wikibøker hadde jeg aldri vært borte i tideligere, så det var veldig uvant å arbeide på denne måten som vi nå skulle gjøre. Det å forandre på en tekst som andre har skrevet før meg, følte jeg nesten var frekt. Men etter å ha blitt fortalt av læreren at dette var en del av oppgaven, ble det lettere. Mye som var skrevet var ganske godt og hadde en grunn for å stå der, men jeg følte at det kunne bli for mange ord som kunne like gjerne blitt sagt med noen færre.

Det å bruke Wikibøker har ikke det beste ryktet på seg. I skolesammenheng er det ofte ikke godkjent kilde for informasjon, noe som jeg mener er veldig synd. Men det er ikke bare positive ting ved bruk av Wikibøker. Siden dette er et nettbasert sted, hvor alle kan bidra med stoff og informasjon kan man ikke alltid være helt sikker på at det som står der er riktig. Man må være kildekritisk som det så fint heter.

Dette er helt klart en av de oppgavene som jeg har lært mye av, både når det gjelder å velge ut få ord som sier like mye som mange ord og det å finne relevante kilder som bakgrunn.

3 kommentarer:

  1. Bra at du tar opp dette med Wikibok eller Wikipedia generelt som kilde. Jeg kan se at det noen steder ikke er godkjent som kildebruk, men som du sier er dette utrolig leit. Det er sikkert mange som bruker mye tid på å få riktig informasjon inn på wikipedia, og at dette da ikke kan brukes er trist.

    SvarSlett
  2. Det er selvfølgelig dumt at det ikke er godkjent, men samtidig er det litt forståelig også. Hvem som helst kan gå inn å ta vekk det som står å skrive inn noe annet som ikke har betydning. Dette er sikkert veldig vanskelig å gjøre noe med også, for en usikkerhet vil det alltid være. Med mindre det er lukkede sider som ingen kan gjøre enringer på, og som er laget av noen med godkjente kilder.

    SvarSlett
  3. Husker godt at det irriterte meg på videregående at vi ikke fikk bruke wikipedia - endel som står der er ca riktig, man må bare ta det med en klype salt. Men det er klart at det er jo ikke noe problem å skrive masse tull, så det er jo en utfordring. Kanskje det skulle vært noen moderatorer som passet på, sånn det feks er på sol debatt? Hmm..

    SvarSlett