torsdag 12. mars 2009

Digitale fortellinger

Tenkte å fortelle litt om mine erfaringer med digitale fortellinger!

Da vi fikk vite om oppgaven, tenkte jeg med en gang at det hadde vært veldig moro å få bestefar til å fortelle fra krigen! Det er et aktuelt tema både på barne - og ungdomsskolen, og i tillegg veldig interessant (synes jeg da..) Iogmed at jeg selv ikke er veldig fan av å snakke om et tema, syns jeg det passet fint å la noen andre gjøre det=)

Så vi fant ut noen emner vi syntes var spennende, og bestefar fortalte om de. I tillegg fant vi fram bilder som passet til det han snakket om. Det at de fleste bildene var private, gjorde det jo enklere mtp. copyright. Faksimilene fra avisen som var gitt ut av Fredrikstad Museum måtte vi få tillatelse for å bruke. Det var imidlertid ingen problemer med å få tillatelse fra museet, så lenge vi ga de linken til fortellingen!
Selve "intervjuet" med bestefar tok en god stund. Først klarte vi å ikke ta det opp, og han hadde da snakket i nesten 20 minutter... Lettere irritert da... Neste forsøk gikk heldigvis mye bedre! Vi fikk tatt opp 18 minutter. Nå gjenstod det å få kortet det ned til mellom 3-5 minutter... Ingen enkel sak med andre ord!

Vi ble nødt til å være strenge og få vekk ting som faktisk kunne vært artig for andre å høre om, men vi syns vi fikk med det viktigste!

Det å få inn opptaket på data og klippet det ned til riktig lengde, var en jobb i seg selv. Det å få kuttet ut pauser, feil osv. var lettere sagt enn gjort! Men etter litt knoting fikk vi det til! Å legge til bildene var mye enklere. Det var bare å legge til riktig bilde til riktig tema!

Vi har fått mye positiv respons på denne fortellingen, helt fra onkelen til bestefar m/ familie i Amerika, til folk vi ikke kjenner! Det er utrolig morsomt å vite at vi har gjort en god jobb!

Og dette er absolutt noe en kan gjøre i undervisningen. Det er også noe en kan lage med elever på litt høyere trinn!

6 kommentarer:

  1. Spennende å høre om andres arbeid med digitale fortellinger!

    SvarSlett
  2. Det ble på en måte mer "levende" når det er bestfar som forteller, hadde nok ikke fått den samme opplevelsen hvis det var en av dere som fortalte historien. Jeg synes fortellingen deres var kjempe fin :)

    SvarSlett
  3. Enig med Ida her om at historien blir mer levende når det er bestefar som forteller. Jeg følte at alt virket mer virkelighetsnært. Liker at synsvinkelen er sett fra et barn(den gang), selv om man ikke er så gammel viser det seg at dette er opplevelser og minner som lever evig.

    SvarSlett
  4. Spennede vinkling dere har valgt ;)
    Dessuten er det jo alltid best å gå direkte til kilden. Vi ønsket også en koselig bestefar-stemme til fortelling vår, og det var jo helt toppers at han stilte opp for dere ;)

    SvarSlett
  5. Hvis vi ser bortifra resultatet, så var prosessen veldig hyggelig og lærerik. Det å kunne bruke ,og lære bort å bruke, digitale fortellinger er en ressurs vi tar med oss videre.

    SvarSlett
  6. Jeg likte denne fortellingen. Stemmen til "bestefar" ga den et personlig preg.

    SvarSlett