tirsdag 3. mars 2009

Copyright


Angående bilder og copyright. Når det gjelder bruk av andres bilder eller billedkunst er det BONO som har ansvaret for copyright, og de har samme funksjon som TONO. Hvis du skal bruke bilder av kunstnere i en oppgave eller annen sammenheng der det skal publiseres offentlig, må man betale for bruk gjennom BONO til rettighetshaverne. Det er copyright på all billedkunst i 70 år etter kunstnerens død, og rettighetshaverne er da arvingene. Det er mulig å henvende seg til rettighetshaverne og spørre om tillatelse til bruk av verk til én bestemt oppgave, får man det, må dette være skriftlig, og sendes til BONO før publisering. For fotografi er det to kategorier, "bilde" og "fotografisk verk". Et fotografisk verk er et kunstverk og går under de samme rettighetene som annen billedkunst nevnt ovenfor. Når det gjelder bruk av fotografier, eller bilder (som familieportretter, avisfoto osv.) har fotografen også copyright på bruk av bildene, og rettighetene opphører 15 år etter fotografens død, men i tillegg er det rettigheter på bildet 50 år etter det er laget, så det blir et regnestykke og detektivarbeid. Alle verk er beskyttet av åndsverksloven hvis ikke det er gitt tillatelse til bruk fra rettighetshaver, vi har fått noen linker til frigitte bilder og annet. Du kan få svar på de fleste spørsmål når det gjelder åndsverksloven og rettigheter både på bilde, musikk og annet, hvis du går til http://www.clara.no/ . BONOS telefonnummer er: 23100350. Christine

4 kommentarer:

  1. Heisann!
    Mye av dette var jeg faktisk ikke klar over.Jeg visste at alt har opphavsrett, men det er som du sier at det ligger et regnestykke og detektivarbeid bak. Takker for tips og telefonnummer. Kommer nok til nytte en dag.

    SvarSlett
  2. Her var det mye som var greit å vite, er lett å gjøre feil når det gjelder disse reglene. Har full forståelse for at det må være sånn, er jo bra at de som har tatt bildene eller laget musikken ikke risikerer at noen "stjeler" arbeidet deres. Når det er sagt, så får vi være glad for at det finnes sider som flickr.com, der man kan finne bilder som ikke har slike restriksjoner.

    SvarSlett
  3. Dette var et utrolig nyttig innlegg, var faktisk ikke klar over alt dette. Noen ganger føler man det ganske håpløst å skulle finne bilder ol. man kan bruke i forskjellige oppgaver, og da er jeg glad for, som nevnt i innlegget over, at det finnes sider som flick.com og wikimedia, der man faktisk slipper å betale.

    SvarSlett
  4. Det er bare så synd at veldig mye av det som ligger på de gratis nettstedene bare er gratis fotografi, motivet som er fotografert er det ofte copiright på allike vel.

    SvarSlett