torsdag 5. mars 2009

Mobbing på internett

Vg nett kommer med saken idag "Elev hengt ut som hallik på Youtube."
Sangen ble tydeligvis spilt på skolen, i kantina og i klasserommene. Til og med på den lokale klubben.
Dette er jo et tema som blir mer og mer aktuelt, og vi som lærere må ha antennene oppe.
Jeg vil anbefale nettsiden www.tryggbruk.no til de fleste. Her er sider for barn, foreldre og lærere:

Over 1 av 10 barn og unge sier at de har blitt ertet og plaget mens de chattet, og nesten like mange sier at de har mobbet eller plaget andre. Stopp med det. Blir du plaget eller mobbet - si fra! Her er noen tips:

Ikke svar på meldinger som er ment for å trakassere
deg eller gjøre deg opprørt. Det vil sannsynligvis oppmuntre
til mer mobbing.

Behold meldingen; du trenger ikke å lese den, men
behold den som bevis på trakasseringen. Det er
avgjørende å ha bevis for hendelsen når du søker hjelp
eller vil rapportere det.

Rapportér problemer til dem som kan gjøre noe med
det. Du kan ta kontrollen ved å ikke finne deg i støtende
innhold. Du kan rapportere det til dem som eier nettsiden.
Episoder som kan være ulovlige bør rapporteres til
KRIPOS på www.tips.kripos.no

Blokkér avsenderen. Du trenger ikke å finne deg i at
noen trakasserer deg – blokkér uønskede avsendere!

Fortell det til noen du stoler på. Snakk med foreldrene
dine, venner, en lærer, ungdomsarbeider eller en
hjelpetelefon. Det er det første du bør gjøre når du får et problem.

Respektér deg selv og respektér andre - å være
online er veldig offentlig og veldig virkelig, selv om det ikke alltid føles sånn.

En historie til ettertanke:

9 kommentarer:

  1. Det var en trist historie. Dette viser hvilken påvirkningskraften kommunikasjon på nettet kan ha. Digital mobbing er absolutt et problem lærere bør være oppmerksom på. Forøvrig flott at du la inn denne videoen. Flere bør se den!

    SvarSlett
  2. Vi lever i en syk syk verden. Det er bare helt sikkert.
    Dette er tydeligvis noe du brenner for og vil opplyse om, og jeg er helt enig at dette er viktig!! Om man er lærer eller forelder så er det viktig å ta del i barnas nettbruk og lære dem gode nettvaner

    SvarSlett
  3. En kjempe trist historie.
    Jeg har aldri forstått meg på de som legger ut om livet sitt på nettet. De aller fleste vet at sensitiv informasjon, fort kan bli missbrukt. Jeg tror det er viktig å vise barn og unge hva som faktisk kan skje når du er på nettet, samtidig få de til å forstå at det faktisk kan være deg.

    SvarSlett
  4. En veldig trist historie!
    Det er som nevnt her tidligere viktig å vise barn og unge hva som kan skje dersom man legger ut bilder og informasjon om seg selv eller andre på nettet. Folk gjør dette daglig uten å tenke seg nøye om først. Etter min mening kan man ikke få informert barn og unge nok om nettopp dette

    SvarSlett
  5. Det er en utrolig viktig sak du tar opp her, og som lærer(og foreldre)er det en stor jobb når gjelder dette med å legge ut informasjon om seg selv ol. Man må ta del i nettbruken til barna og fortelle om faremomenter. Dette er så utrolig viktig!

    SvarSlett
  6. "En historie til ettertanke" er en veldig god overskrift for denne videoen. Jeg hadde ikke forutsetninger til hva jeg skulle se og satt måpende etter hvert som historien utviklet seg. Helt ufattelig at en person, og spesielt en mor, kan gjøre noe slikt, og at politiet i tillegg kan mene at det ikke har skjedd noe kriminelt..

    Filmen gjorde, som du sikkert ser, et stort inntrykk på meg. Generelt om innlegget vil jeg si det er veldig bra, og at det er godt du har kommet med så mange forslag til hvordan man kan angripe mobbingen. Godt innlegg og "flott" avslutning med filmen :)

    SvarSlett
  7. Det er viktig å forebygge dette allerede fra barna er små. Det må få god innføring i nettvett, og foreldre og lærere må samarbeide om å følge opp barnas/elevenes nettbruk i mye større grad enn de i dag gjør!

    SvarSlett
  8. Et kjempeviktig tema!
    Mange elever oppfatter internett som en parallellverden der alt er lov. De fleste digitale mobberne ville kanskje tenkt seg om både en og to ganger før de hadde utført samme handlingen "virkeligheten".

    SvarSlett
  9. Et veldig viktig tema du tar opp der. Digital mobbing er ett større tema enn hva de fleste er klar over. Det siste i min klasse nå er elever som sender uhyggelige meldinger til andre elever via en nettside hvor du kan sende gratis anonyme meldinger.

    SvarSlett