fredag 6. mars 2009

Gratis nettsteder og copyright

Bilder på sider som flickr.com og andre steder vi har fått oppgitt som frie nettsteder, kan vi dessverre ikke alltid bruke eller laste ned. De som legger ut bildene har frigitt rettigheten til selve fotografiet, men det er ikke dermed sakt at innholdet er firgitt. Innholdet er da motivet på bildet. Dette gjelder i stor grad fotografier av kunstverk. Hvis det er mindre enn 70 år siden kunstnerens død, er det lite sansynlig at innholdet er frigitt. Jeg kunne ikke bruke et bilde av utmykningen i Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen, som Per Krohg hadde laget, selv om det ligger et på flickr.com. I følge BONO er det dessverre også ofte slik at det på disse frie nettstedene blir lagt ut bilder der rettihetene ikke er frigitt hverken fra fotografen eller fra rettighetshaverne, så bilder fra disse stedene bør ikke brukes uten at man i tillegg henvender seg til rettighetshaverne og får bekrefelse derfra. Noen skoler har fått tilatelse til å bruke rettighetsbelagt materiale i internt undervisningen, bla. har Høgskolen i Østfold tillatelse fra BONO, derfor foreslår jeg at vi legger våre oppgaver på intern server istedenfor på YouTube

5 kommentarer:

  1. Interessant kommentar. Det er viktig å være nøye på dette hvis fremtidens studenter skal lage læringsressurser som andre skal kunne ha glede av. Vi bør snakke mer sammen om dette i undervisningen.

    SvarSlett
  2. Oi! Det er jammen mye å tenke på når man skal legge ut ting på nettet. Trodde bildene på flickr kunne brukes fritt jeg, men da lærte jeg noe nytt.. Det er vel det eneste som gjør dette faget til en liten utfordring, fordi det er så viktig å hele tiden være klar over dette med opphavsrettslige regler og lignende..

    SvarSlett
  3. Er det da ikke trygt å bruke bilder man har tatt selv heller fordi man kanskje tar bilde av noe som er opphavsrettslig beskyttet?

    SvarSlett
  4. Riktig, hvis du tar bilde av noe som er en annens åndsverk, feks. et maleri, og det fortsatt er copyright på maleriet så kan det ikke brukes fritt.

    SvarSlett
  5. Dette er et særdeles vanskelig område å begi seg inn på. Jeg skulle bruke et bilde fra en avis og tok kontakt med avisa. De ante ikke hvor de selv hadde funnet bildet så dermed kunne ikke jeg bruke det heller. Det syndes tydeligvis over en lav sko....

    SvarSlett