søndag 29. mars 2009

IKT er framtiden!

Det er så viktig at vi som lærere kan IKT. Lærerne kurses stadig, og det er en positiv ting - det er viktig å holde seg oppdatert, men hva hjelper det å kunne åpne et word-dokument eller en powerpoint, om man ikke ser den pedagogiske siden ved det hele? For er det ikke det som er meningen med å gå på skolen - å lære?

Det hjelper veldig lite å ha et klasserom full av pc-er, når elevene likevel ikke følger med i timen, fordi det ikke er pedagogisk tilrettelagt. Jeg har en venninne som strøk i et fag i andre klasse på videregående, og gjorde det særdeles dårlig i flere andre. Fellesnevneren med disse fagene, var bruken av IKT. Dvs hun brukte pc i samtlige fag, men lærte ingenting av det. Ja, det er hennes ansvar, kan du si, men det er lærerens ansvar å tilrettelegge for læring, og jeg tenker at det er ekstra viktig når det gjelder ved bruk av pc.

Det er en trist at det faktisk finnes lærere i den norske skolen i dag som ikke kan pedagogisk bruk av IKT. Det er jo det vi skal være - pedagoger. Fetteren min er også lærer, og i et team på fire, er han den eneste som er datakyndig. Det er galskap etter min mening - IKT er framtiden!

4 kommentarer:

  1. Viktige tanker om bruk av datamaskiner i forhold til læring. Det er gjort mye forskning på utvikling av evnen til læring. Det å bruke hendene i praktisk arbeid med estetiske fag har vist seg som en viktig faktor i forhold til å huske det man lærer, og i forhold til utvikling av evnen til abstrakt tenkning. Så vi bør nok sørge for å ha en variert undervisningsform i skolen.

    SvarSlett
  2. Jeg tror også at varierte undervisningsformer er viktig for god læring. Det er viktig det er gjennomtenkt og at læreren kan nok om de undervisningsformene han bruker. Kanskje man ikke skal være for redd for å spørre om hjelp og å lære seg nye ting.

    SvarSlett
  3. Trist. Som lærere er det viktig at vi ikke bruke ikt for ikt sin skyld. Vi må sørge for at læring skjer. Er jo derfor vi er der.

    SvarSlett
  4. Helt enig i meningene du presenterer her Katrine. Vi utdannes til pedagoger og veiledere og IKT blir en større og større del av skolehverdagen til elevene. Dersom lærere ikke er spesielt datakyndige og ikke har hatt dette som en så stor del av utdanningen som vi har idag, bør de selv ta ansvar og komme seg på kurs hvor dette vektlegges. Ansvar for egen læring snakker man om til elevene, dette gjelder også lærerne!

    SvarSlett