mandag 30. mars 2009

Respekter deg selv


Det virker som at det er mange elever i alderen 13 til 18 år som har spesielle behov for å vise seg frem slik at de muligens blir bedre likt. Det å legge ut bilder av seg selv på deiligst.no, eller på andre hjemmesider er kjempe populært blant ungdom, og det er veldig trist. Her kan andre seere gi stemmer ut i fra hvor deilig de syns du er, også får du høyere status jo deligere du er. Dette fører til at ungdommer legger ut mer og mer utfordrene bilder av seg selv.


Vi hører og ser hvordan "kjente" personer fra reality tv serier blir missbrukt, og hengt ut på nettet. Men tror ikke elver tenker den veien i det hele tatt. Det er nok først når de blir mer voksne de skjønner hvor skummelt det er å legge ut private ting på nett.

Men vi trenger ikke gå lenger enn til Charterfeber! De tvillingene som var med der i denne sesongen gjorde ikke akkurat så mye å være stolte av, men siden det blir vist på tv, så blir det ”kult”. Det syns jeg er synd.

De som styrer slike nettsider skulle ikke tillatt ungdommene å legge ut slik sensitiv informasjon. Prøver man å legge ut bilde av seg selv i undertøy, så burde det bli fjernet med det samme, skriver man en tekst som er støtende for andre burde den ikke bli publisert. Nettsiden deiligst.no ser jo nesten ut som en pornoside…..

Tror det er viktig med mye propaganda rundt dette emnet, og at vi gjør det vi kan for at elever skal få mer respekt for seg selv og sin kropp. Få de til å forstå at det er så mye annet en kan gjøre istedet.


Ikke så veldig rart at det er mye missbruk av ungdom, da tenker jeg mest på voldtekter. Ungdommene ”tilbyr” seg selv på nett, og det finnes nok mange gale mennesker som misstolker det de ser. Det tenker ikke disse stakkart ungdommene på før det er for sent.


8 kommentarer:

  1. Du er inne på noe veldig viktig. All PR er ikke god PR! Her har lærerne en viktig jobb å gjøre. Jeg mistenker at mange lærere og foreldre fortsatt har alt for lite oversikt over hva som foregår på internett. Det er superviktig at vi også er der, og at elevene vet det. For å kunne lære dagens unge nettvett må vi selv forstå og kjenne til områdene de beveger seg i.

    SvarSlett
  2. Jeg likte veldig godt dette innlegget! Jeg syns det er ekstremt viktig, for hva skjer med selvbildet og selvfølelsen over tid når du må få positiv feedback i form av feks deiligst.no? Jeg mener det er en stor oppgave vi har foran oss, også med tanke på endel uvitende foreldre.. Flere ganger har jeg hørt om foreldre som er på møter i skolen i forbindelser med internettbruk, der det kun er et fåtall som vet hva barna gjør på nett - og det er det viktig å vite! For hvordan skal man kunne lære barna/ elevene rett og galt, hvis men ikke vet hva de bruker tida på nett til..?

    SvarSlett
  3. Man kan begynne å lure på om det holder å fortelle barn og unge om farene ved å eksponere seg på nett, eller om det bør bli flere begrensninger i forhold til enkelte typer nettsteder. Vi ønsker jo frihet, men frihet til hva?

    SvarSlett
  4. Godt at du tar opp dette temaet, det er svært relevant idag! Barn og unge tenker ikke over konsekvensene av publisering av slike bilder og som Christine Plur sier over, er det nok å fortelle om disse farene? Jeg vil tro at det bare er et mindretall av barn som faktisk hører på dette og tar det til rette. Mange trosser dette og syns foreldrene er overbeskyttende.

    Er det ikke noe grunnlag for å få fjernet slike nettsider? Hvilke goder kommer det ut av slik konkurranse på å være penest og deiligst og det som verre er på et slikt allmentoffentlig sted som Internett?

    SvarSlett
  5. Dette er noe jeg selv kjenner meg igjen i. Vet om flere bekjente som har profiler på denne nettsiden, og hadde det faktisk selv da jeg var yngre. Om jeg angrer på det i dag er så som så. Jeg la ikke ut noe som avslørte noe, men et par smilende uskyldige bilder. Men la jo allikevel inn bilder på en side som alle har tilgang til. Det som er synd er at mange mener at drøye bilder i f.eks undertøy er like uskyldige som et vanlig profilbilde. Og det er sånne avslørende bilder som man kan ta skade av senere. Og da er jo spørsmålet om hva som gjør at noen tenker det er greit å legge ut slike bilder?

    SvarSlett
  6. Dette var nettopp det vi kom innpå når vi skrev om sosiale nettsteder på arbeidskrav nr. 2, og jo mer vi lette rundt jo mer fant vi om akkurat slikt, og det er skremmende hvor enkelt det er å legge ut slike bilder, og det er jo ikke tvil om at slike bilder også blir misbrukt.
    Det er absolutt viktig at man forteller om konsekvensene av å eksponere seg selv slik. Den oppmerksomheten man får, er kanskje ikke den ønskede oppmerksomheten, og man ser daglig mobbing og slenging av stygge kommentarer. Informasjon er viktig!!

    SvarSlett
  7. Uff dette er et vanskelig og ømt tema både for oss som lærere og foreldre. Som forelder ville jeg nok hatt en finger med i spillet på hva barnet mitt holdt på med på nett. Det går jo an å sperre enkelte sider, man er vel ikke overbeskyttende da??? Man kan jo ikke godta alt og være naive?

    På skolen må det være regler over hvilke nettsider som er lovlige og ikke, det er en selvfølge spør du meg. Men det er ikke alltid greit å ha oversikten da...

    SvarSlett
  8. Dette temaet bør tas opp i klassen i forbindelse med nettvett, og det kan også bli et samtaleemne i både elev- og foreldresamtaler. Det finnes en del ungdom der ute som brenner seg på dette, så temaet er særdeles viktig.

    SvarSlett