mandag 14. mars 2011

SMART board?

Er egentlig smartboard så mye bedre enn andre tavler? I timen ble det snakket mye om å aktivisere elevene gjennom SMART board, og at dette skulle motvirke passive elever, men hvor aktive kan elevene bli når bare en og en kan bruke tavlen om gangen? Ja, den kan kobles til datamaskiner som elevene kan sitte på, men det er vel heller ikke aktiv undervisning når elevene bare sitter å trykker på datamaskinen. Den koster også ufattelig mye penger, jeg må da stille spørsmålet: Blir undervisningen bedre, og får elevene større læringsutbytte? Skolen bruker masse penger og tid på innkjøp, installering og kursing. Pengene og tiden kunne kanskje brukes på andre hjelpemiddler som aktiviserer flere elever.

I undervisningen om SMART board fikk jeg inntrykk av at det var kronglete og vanskelig å bruke, og at det tok opp MYE tid av selve undervisning. Riggingen tok tid, lyden gikk opp og ned, og det som skjedde på sjermen tok lang tid for å bli registrert.

Hvis vi ser på de nyeste SMART telefonene, så kan man bruke flere og flere fingre på den samtidig. Var dette tilfellet med SMART board så hadde flere elever blitt aktivisert og læringsutbytte hadde uten tvil vært større.

5 kommentarer:

  1. Jeg er nok enig med deg til en viss grad. Først var det selvfølgelig beklagelig at mikrofonen i Vestfold ikke fungerte. Dermed fikk dere ikke tak i hensikten med å vise hvordan læringsressurser kan utvikles, og hele kvelden ble svært redusert i forhold til det vi hadde lagt opp til.
    Men den pedagogiske diskusjonen om dette er også viktig. Grunnen til at vi tar opp temaet digitale tavler er at de nå "ruller inn" i norske skoler. I verste fall blir de kostbare videokanoner, og ikke noe redskap for elevaktivitet. Det er derfor det er viktig at lærere setter seg inn i og prøver ut hvilke muligheter tavlene har.

    SvarSlett
  2. Jeg skjønner opplegget, men det funket ikke.

    SvarSlett
  3. Å stå i et klasserom med ei digital tavle er som en ny verden fremfor å stå i et klasserom med ei vanlig tradisjonell tavle

    SvarSlett
  4. Vi har nå fått smartboard i to av ni klasserom, skal si det er mye misunnelse ute å går blant de som ikke har fått :)

    SvarSlett
  5. Jeg har troen på smartboard, hvis man legger opp til at elevene skal være aktive.
    Jeg er bare redd for at skoleeiere ikke setter av nok tid til å få lærere trygge nok på det nye verktøyet til å ta det i bruk.

    SvarSlett