fredag 11. mars 2011

En digitalisert barndom

"Nettkidsa" av Per Kristian Bjørkeng handler om positive og negative konsekvenser av at dagens barn og unge vokser opp i et samfunn som blir stadig mer digitalisert. En slags håndbok for foreldre, besteforeldre, lærere og andre interesserte. Vi vet fortsatt ikke konsekvensen av at digitaliseringen tar mer og mer plass i livene våre. Barn som vokser opp i dag har en annen barndom enn vi hadde på grunn av digitaliseringen, skriver han. Hva vil det føre til? Passivitet? Avhengighet? Ny kreativitet? Man kan bruke digitale verktøy og internett på et utall måter, både til positiv og negativ aktivitet. Mange foreldre vet ikke hva barna gjør på PC-en. Det han anbefaler oss som foreldre, er å være engasjerte i det barna driver med på nettet, sette oss ned og spille spill sammen med dem, sjekke ut hvordan nettsteder de ofte er på fungerer osv, for deretter å kunne samtale på en naturlig måte rundt middagsbordet. Akkurat som vi samtaler om andre viktige ting i livene deres. Dette er de viktigste midlene mot negative konsekvenser i den digitale hverdagen; at barna har foreldre som følger med og legger ned tidsbegrensninger om nødvendig, og som de har tillit til at de kan snakke med dersom de opplever noe ubehagelig på nettet.

4 kommentarer:

  1. Trist å se at datamaakinene vinner i barnas hverdag. Det er der barna er i fritiden sin fremfor å gå på fotball-løkka og spille ball.

    SvarSlett
  2. Ja, det er virkelig trist at datamaskinene vinner...

    SvarSlett
  3. Helt enig i at det er trist at det digitale skal vinne, men det er nok lite vi fr gjort med det dessverre. Derfor er det jo veldig lurt, som du skriver, og involvere seg i det barna gjør. Kanskje det kan komme noe positivt ut av det stedet..

    SvarSlett
  4. Opplysning om temaer er viktig, og vi snakker nok for lite om nett på en informativ måte. Jeg føler i hvert fall at jeg kjefter på barna mine om spilletid etc, i stedet for å samtale og opplyse. En tankevekker! Denne boken har jeg også lest og anbefaler den til foresatte i klassen min.

    SvarSlett