søndag 17. april 2011

Hva er digital mobbing?

Nettmobbing kan være ekstra ille fordi man ofte ikke kan se den som mobber. Mobberne har dessuten ofte tilgang til virkemidler som video, bilder og tekst. Dette kan i tillegg spres og være vanskelig å få slettet. Det finnes ulike typer mobbing, for eksempel verbal mobbing, sosial mobbing og fysisk mobbing. Digital mobbing er den nyeste formen for mobbing, og handler primært om at mobbingen skjer ved hjelp av internett og mobiltelefon. Mobberne bruker MMS, SMS, mobilkamera, blogg, e-post og hjemmesider. Digital mobbing kan skje ved at man sender stygge eller truende meldinger via SMS, MMS, e-post eller sosiale nettsamfunn. Man kan opprette grupper på nettsamfunn som for eksempel Facebook eller lage hjemmesider der man legger ut bilder eller videoersom man selv har laget eller mottattsom viser ett offer i en situasjon som kan være svært nedverdigende.

7 kommentarer:

  1. Det er ikke alle elever som klarer å se hvor grensene går når det gjelder dititale medier. En elev på en skole jeg har jobbet på fant mobilen til en medelev og sendte upassende sms til alle på telefonlista. Hva får en elev til å gjøre noe slikt?

    SvarSlett
  2. Lettere å søke aksept som "kul" enn på andre måter?

    SvarSlett
  3. ...bare en virkelighet som man må møte og prøve å takle som best man kan. Ikke lett.

    SvarSlett
  4. Dette er et område det dessuten ofte oppleves som mer vanskelig for oss lærere å gripe inn enn i den "tradisjonelle" mobbingen.

    SvarSlett
  5. Dette er en hverdag som vi må være med å forberede elevene på. Her er det holdningsskapende arbeidet viktig.

    SvarSlett
  6. Mobbing på nett er vanskelig å ha kontroll på, krever tett samarbeid med foreldre.

    SvarSlett
  7. Har opplevd digital mobbing og det er ikke lett å ha kontroll på. Heldigvis var det en elev som tok bladet fra munnen og fortalte hva som foregikk.

    Det ble en opprivende sak hvor politiet var tilstede. Dette var meget vellykket og fungerte preventivt samtidig som det ble en vekker for de involverte. Både foreldre og barn.

    SvarSlett