tirsdag 12. april 2011

Elevers nettvett og nettbruk

Bruk av IKT har blitt hverdagskost for de fleste elever fra småskolen og oppover.
Det jeg stiller spørsmål ved er hvor mye tid vi bruker på å lære dem nettvett?
Det er blitt slik at kommunikasjon mellom unge i dag skjer via nettet, mobil, chat, online-spill, facebook og så videre.

Jeg vet at mange foreldre er redde for å la barna sitte på pc,en fordi de ikke har kontroll på hvilke nettsteder barna vil besøke.
Hvis vi som voksne tok oss tid til å sette oss ned med barna og være på nettet sammen med dem, vise dem gode nettsteder etc., så vil vi også lære dem en standart og hva man bør tenke på når man er på nett.

Vi har gjennomført et nettvettkurs med en 6.klasse på vår skole, og der var det overraskende mange som fikk noe å tenke på. Jeg kan anbefale Fredrikstad kommunes skoleportal, og lenken om nettvett her: http://webfronter.com/fredrikstadgs/Testside/?epslanguage=no


Det er viktig at vi ikke overvurderer barn og unges kunnskap om nettvett, for hvis ikke voksne har tatt seg tid til å lære dem om gleder og farer ved å være på nett, kan vi vel heller ikke forvente at de klarer å se det store bildet, å forstå alle konsekvenser av sine handlinger på nettet?

6 kommentarer:

  1. Dette er jeg utrolig enig i! Internett kan være både en fantastisk og skremmende verden.
    Det er i grunn litt sprøtt at så mange av oss sender elevene ut i denne verden uten å gi de en grundig opplæring i nettvett. Absolutt et tema det bør settes større fokus på i skolen.

    SvarSlett
  2. ...vanskelig å vite hva foreldre mener er "skummelt", men skolen må iallefall kunne hjelpe til med å sette fokus på ting.

    SvarSlett
  3. Du hadde et fint kurs, Trude!

    SvarSlett
  4. Noen foreldre lar barna surfe på nett alene, andre lar de sykle langs veien alene. Like farlig spør du meg

    SvarSlett
  5. Skolen kan ha nettvettkurs, noe som er vel og bra,men jeg synes hovedansvaret bør ligge hos foreldrene.

    SvarSlett
  6. Nettvett er utrolig viktig, og det er like viktig å få ALLE foresatte med på slike kurs også. Vi må gi foreldre verktøy til å hjelpe og veilede barna sine.

    SvarSlett