onsdag 23. april 2014

Lov om opphavsrett til åndsverk

Hva er et åndsverk? Åndsverk er et begrep som viser til om noe er vernet av opphavsretten. For få en forklaring på hva åndsverk er står det om dette i lov om opphavsrett §1: «Med åndsverk forståes i denne lov litterære, vitenskapelige eller kunstneriske verk av enhver art og uansett uttrykksmåte og uttrykksform …» (Lov om opphavsrett til åndsverk) 
Dermed kan det meste som eksponeres på nett bli sett på som åndsverk. Eksempler på dette kan være: tekst, foredrag, film, fotografi, billedkunst, kart og dataprogrammer. Alt dette er lett tilgjengelig i vårt digitaliserte samfunn der de fleste ferdes på nett daglig. Det kan være fristende å utnytte den enorme mengden av ressurser som ligger tilgjengelig på nett. Det er da viktig å ha fokus på opphavsretten og regler rundt åndsverk, om man ønsker å benytte seg av verk som ligger på nettet. Det er skaperen av verket som har råderett over dette. Dermed er det viktig å sette seg inn i slike regler.

Det finnes en Wikibok om emnet: IKT i utdanning/ Opphavsrett.  Her er det mulig å lese om åndsverkloven, om bestemmelser som gjelder spesielt for undervisning, om hva som kan være problemområder for opphavsretten (piratkopiering, fildeling etc.) og om nye fleksible lisenser, der det blant annet står skrevet om Creative Commons. I tillegg vil jeg anbefale en nettside som har fokus på opphavsrett, den heter delrett.no og tar for seg det meste innenfor tema opphavsrett. Der er mulig å sette seg inn i spørsmål og svar når det gjelder opphavsrett, og det finnes også en fyldig ressursside der som kan være nyttig.

Jeg vil anbefale å sette seg inn i loven om opphavsrett til åndsverk, og få en oversikt over hva som er lov og ikke. På den måten vil det være lettere å ta i bruk verk andre har skapt. Som lærer bør man også ha fokus på slike  lover i IKT undervisningen. Dette er et tema som godt kan flettes inn i undervisning som tar for seg kildekritikk.


Av: Maren Sofie Dahle

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar