mandag 14. april 2014

Forelesning om digital mobbing

Digital mobbing
Denne forelesning handlet om hvordan barn og unge forholder seg til sosiale medier. Per Harald hadde invitert to elever fra ungdomsskolen han arbeider på. De fortalte om bruk at sosiale medier. Vi syntes at dette var veldig interessant. Et tankekors er vel hva de fortalte om bildedeling på nett. De fortalte at det mest sannsynlig er stor uvitenhet rundt det å avbilde andre uten tillatelse. De fortalte at det var viktig å få mange «likes» på bildene sine og at det å få «likes» kunne være det primære formålet ved i det hele tatt å dele bilder.
Elevene delte mange erfaringer med oss, de virket modne og bevisste rundt dette med nettvett. Forelesningen var en av de bedre, trolig fordi vi fikk erfaringene servert av nettopp de som har gjort disse erfaringene.
Vi reflekterte litt rundt dette med forskjellige formål knyttet til nettbruk, spesielt deling av bilder. Vi kom frem til at det er litt forskjell på gutter og jenter i bruk av nett: Jenter deler mye bilder av seg selv, mer på jakt etter kommentarer og likes. Gutter: Aktiviteten er viktigere enn hvem man er sammen med. Viktigere å sparke fotball enn akkurat hvem som er der.
Vi fikk se en video som berørte oss på en sterk måte. Videoen skildrer en gutt som sliter med mobbing. Hans håpløse og vanskelig tilværelse i skolehverdagen og på nett var hjerteskjærende. Vi tenker at videoen kan tas i bruk til forebyggende arbeid med elever og ikke minst foreldre. Foreldre er med å forme sine barn med sine holdninger. Barn observerer voksne, de hører og tar etter voksnes holdninger. Derfor ser vi det som nødvendig å arbeide med også foresattes holdninger, med et formål at mobbing har nulltoleranse i hjemmene.

Dina, Elise, Ester, Marianne og Mende :)





7 kommentarer:

  1. Kjempeflott å få en liten gjennomgang av denne forelesningen. Jeg rakk dessverre ikke å komme, så dette innlegget satt jeg stor pris på. Flott at dere fikk med dette med forskjell på hva gutter og jenter deler. Tusen takk!

    SvarSlett
  2. Det var veldig lærerikt forelesning! Vi fikk høre hvilke programmer ungdommene brukte. Quizen vi hadde på Kahoot på slutten av forelesningen var veldig morsomt :)

    SvarSlett
  3. Man skjønner at det er viktig å være en god rollemodell, særlig dersom en har yngre venner på sosiale medier. Godt referat!

    SvarSlett
  4. Jeg var her ikke denne dagen så det var utrolig flott å få lese hva dere gjorde. Veldig bra at dere trekker frem forskjell på jenter og gutter.

    SvarSlett
  5. Interessant og viktig tema! fint sammendrag og fine refleksjoner dere har. Tror ikke foreldre klarer helt å følge med på hva barne deres driver med på nettet, men jeg tror dette er veldig viktig og kan være med på å forebygge mobbing på nettet.

    SvarSlett
  6. Viktig tema! flott å høre om ungdommenes egne erfaringer. Dette var ikke noe nytt, men absolutt noe vi trenger å bli minnet på .

    SvarSlett
  7. Interessant og viktig tema. Selv fikk jeg ikke vært der, så dette var en fin gjennomgang av kvelden :-)

    SvarSlett