tirsdag 25. mars 2014

Lytteeksempler i wikibok om musikk

Jeg har valgt å bidra i wikiboken om musikk, under emnet "Musikksjangre for elever frem til 7. årstrinn".

Jeg har tatt utgangspunkt i følgende læringsmål:

  • "Gjenkjenne musikk fra historiske hovedepoker i kunstmusikken"
  • "Samtale om hvordan musikk både er et kunstnerisk uttrykk og en kommersiell vare"
  • "Gi uttrykk for egne vurderinger om hvordan musikkens bruk og funksjon har endret seg gjennom tidene"
  • "Uttrykke og formidle refleksjon om musikk som kunst- og kulturuttrykk og som underholdnings- og forbruksvare"


Jeg har lagt inn link til en musikkvideo under "Engelskspråklige musikkvideoer". Der la jeg til en video som heter Perfect Two av Auburn, hvor teksten vises i videoen. Under temaet "Renessansen ca år 1450 - 1600" la jeg til et lytteksempel av Thomas Tallis som er en kjent komponist fra England som levde på 1500-tallet.

Ved å benytte denne wikiboken i undervisningen får elevene via linkene muligheten til å finne konkrete eksempler på musikk i ulike kulturer og i ulike tidsaldre. På denne måten kan de få en bedre forståelse av hvordan musikken man hører på har utviklet seg i årenes løp, på en annen måte enn å bare få det forklart. I dette temaet som handler om musikk er det viktig å ikke bare snakke om denne utviklingen, men at elevene får lytte til konkrete eksempler.

Ved å benytte wikibøker har elevene tilgang til læringsstoff på en arena som stort sett er kjent for de fleste siden bruk av pc og internett er en naturlig del av hverdagen til de fleste barn i dag. Dette tror jeg er med på å fremme læring. Dessuten har de også mulighet til å gå inn på siden enten de er på skolen, eller dersom de vil lese om det hjemmefra. Mange barn er vant til å surfe og lese på ulike nettsider, og kan føle at dette er noe mestrer bedre enn å lese i bøker, i tillegg til at man fortløpende og effektivt kan klikke seg inn på aktuelle linker.

Marita Ruud - basisgruppe 2.

5 kommentarer:

  1. Jeg syns dette var en fin måte å lære elevene om ulike musikkepoker. De får dermed muligheten til å vurdere og reflektere om musikk innenfor ulike kulturer. Interessant :)

    SvarSlett
  2. Bra jobba Marita. Flott at du valgte å ta for deg musikk. Dette faget føler jeg at ofte blir nedprioritert i dagens skole

    SvarSlett
  3. Flott innlegg! Virker som en spennende måte å lære elevene om ulike perioder innen musikken. Fint at elevene kan høre på musikk fra ulike tidsaldre og fra ulike kulturer.

    SvarSlett
  4. Flott at du ser muligheten i å bruke dette i skolen og nytteverdien av det. spennende å se om du kommer til å bruke det i arbeidshverdagen :)

    SvarSlett
  5. Flott innlegg! Helt klart noe man kan bruke i undervisningen.

    SvarSlett