onsdag 19. mars 2014

Barn, ungdom og den sosialemedieverden!



Rapporter viser at barn og ungdom i Norge på mange måter har det veldig bra. Samtidig viser undersøkelser at stadig flere barn og unge har depressive symptomer, føler ensomhet og har søvnforstyrrelser. Disse symptomene har vært økende de tre siste årene, spesielt blant jenter.
Blant flere stressfaktorer som eksempelvis dagens krav til utdanning, trekkes den store økningen i omfanget av sosiale medier frem som en veldig viktig faktor når det gjelder å se på hva som kan være årsaken til økningen.
Vi har internett, sosiale medier og smarttelefoner. Dagens unge er hjemme på rommet sitt og har et sosialt nettverk der.
Hverdagen fylles av impulser fra de sosiale nettverkene. Forventningspresset er enormt når det gjelder skjønnhet og prestasjoner.  Det er lite snakk om handling, holdninger og om hvor godt menneske man er. Sosiale medier glanser livene våre og skaper følelse av utilstrekkelighet og depresjon, spesielt dersom responsen uteblir.
Barn og ungdom helt ned i 8-9 års alderen utsettes for påvirkning om hva de skal spise, hvor mye de skal trene og hvordan de skal se ut.
Det kan sees som «risikosport» å ikke være i denne verden, fordi man da blir sosialt isolert. Det finnes ingen andre veier enn å mestre denne verdenen.

Hvordan kan samfunnet snu trenden som viser en generasjon som har økt psykisk stress, er bekymret for framtida?
I skolen er man opptatt av å lære barna nettvett, men starter vi for sent?
- Og hvilket ansvar hviler på foreldrene? Forskning viser at ungdom med lav foreldre tillit har et høyere nivå av psykiske plager. 

Gruppe 1  Sonya, Anita, Erika og Anne-Gro



17 kommentarer:

  1. Veldig fint resonnert. Det er skremmende å se på utviklingen til dagens unge generasjon i forhold til når vi vokste opp.

    SvarSlett
  2. Det er et svært interessant tema dere opptar! Man er klar over at sosiale medier stiller en rekke krav til dagens unge, men det faktum at unge helt ned i 8-9 årsalderen blir utsatt for påvirkning og stort forventningspress, er for meg en skummel utvikling.

    SvarSlett
  3. Dere tar opp et spennende og omdiskutert tema. Sosiale medier har stor påvirkning på barn og unge og den blir nok ikke mindre med årene. Det er derfor viktig at man tar opp denne problematikken og diskuterer den med både elever, kolleger, ledelsen og foreldre.

    SvarSlett
  4. Ja, dette er en svært interessant og skremmende utvikling. Og ja, kanskje vi starter for seint med å lære barn og unge om nettvett. Dette er en tankevekker, og det krever nok bare mer og mer av blant annet foreldre, lærere og andre voksenpersoner rundt om.. Det er forferdelig å tenke på at dette gjelder, som dere nevner, BARN helt ned i 8-9 årsalderen..Skremmende..

    SvarSlett
  5. Spennende og interessant tema! Er altfor lite fokus på hvordan barn kan lære seg strategier for å takle stress og press, noe som er relevant og nyttig hele livet!

    SvarSlett
  6. Interessant! Men ja skremmende også!!

    SvarSlett
  7. Veldig spennende tema. Dere har fått frem mange viktige punkter om barnas hverdag, og det presset de føler for å prestere høyt, se bra ut og ha "ting" for å passe inn i dagens samfunn. Utviklingen av dette blir desverre ikke noe bedre, og det er skremmende å vite.

    SvarSlett
  8. Jeg tror det kan være nyttig å bevisstgjøre foreldre, så vel som lærere når det gjelder barns bruk av sosiale medier. Å lære elevene nettvett allerede på småskolen kan kanskje være til hjelp. De fleste har jo idag tilgang på teknologi der de kan ta i bruk sosiale medier, og det kan være fint at de vet litt om hvordan man bør og ikke bør bruke dette.

    SvarSlett
  9. Gode spørsmål! det er mye bra med sosiale medier, men desverre så har det også sine negative sider..

    SvarSlett
  10. Dette mener jeg er et viktig tema og rette oppmerksomheten mot. Dere har kommet med mange gode spørsmål som er relevante. Jeg tror det er positivt å begynne og lære elevene nettvett tidlig i barneskolen.

    SvarSlett
  11. Utfordringen ligger i hvordan vi skal bruke sosiale medier og teknologien til å bli enda mer sosial. Når negative begreper som phubbing blir normalt, så skjønner vi at vi begynner å få et problem i samfunnet.

    SvarSlett
  12. Jeg synes at det er viktig at elevene lærer om nettvett i tidlig alder. Det er også lurt å bevisstgjøre foreldrene. Et spennende tema!

    SvarSlett
  13. Jeg deler samme mening som mange tidligere har skrevet, utviklingen er skremmende. Jeg tror absolutt at elevene bør lære om nettvett i tidlig alder. Foreldrene må også bevisstgjøres tidlig.

    SvarSlett
  14. Viktig å arbeide med nettvett, men også viktig å arbeide med barnas selvfølelse uavhengig av disse sosiale mediene, slik at de kan bli trygge på seg selv, og ikke like avhengig av andres påvirkning!

    SvarSlett
  15. Spennende spørsmål som dere retter mot det videre arbeidet med det!

    SvarSlett
  16. Er enig i det mange skriver: Hvor er vi på vei med denne utviklingen?

    SvarSlett
  17. Marianne Ekman Jensen1. mai 2014 kl. 02:09

    Enig med det mange skriver. "Hvor er vi på vei" synes jeg er et veldig viktig spørsmål i denne sammenhengen. Viktig at barnas selvfølelse ikke er avhengig av sosiale medier. Nettvett i tidlig alder er kanskje ett av flere nøkkelord for å trygge dette....?

    SvarSlett