tirsdag 26. mars 2013

«Et nytt nettsted skal få lærerne til å skjønne hva dataspill handler om».


Vi har kommentert en artikkel fra tv2.no:


«Et nytt nettsted skal få lærerne til å skjønne hva dataspill handler om».
Rita Brudalen Adriansen i Medietilsynet til Aftenposten er nettansvarlig for den nye portalen www.dataspilliskolen.no. Nettstedet skal få lærere til å skjønne hva dataspill egentlig er, da mye dataspilling får en del av skylden for at gutter leser dårligere enn jenter.
Mange lærere er motstandere av dataspill og målet er ikke at elevene skal spille mer på skolen, men at lærerne kjenner til hvordan et dataspill kan fungere og forstår elevene sine bedre. Vi har vært inne og sett på denne portalen og synes selv det blir gitt gode forklaringer og råd for hvilke spill man kan velge og hvorfor. Det er helt konkret satt opp læringsmål og veiledning om man måtte ønske å gå mer i dybden på disse verktøyene og utfordringene som følger.
Dataspill har flere pedagogiske fordeler. De kan for eksempel brukes til å lære bort fakta (faktakunnskaper, hukommelse-, og repetisjonsøvelser) og avansert problemløsning som øker kreativiteten. Dataspill er basert på at spilleren må lære, huske, samarbeide, utforske eller skaffe seg ekstra informasjon for å kunne komme videre i spillet.
Vi synes det er veldig bra at en slik nettside ligger tilgjengelig for oss lærere, da det ikke alltid bør være like lett å finne på gode undervisningsopplegg. Første gang vi leste over artikkelen satt vi igjen med ulike tanker i forhold til bruk av dataspill i undervisningen, både positive og negative, men etter å ha besøkt portalen endret vi litt syn. Det er mange gode spill som kan være til god nytte og gi et godt læringsutbytte for elevene. 
Elise, Siri, Johanne og Carine

18 kommentarer:

  1. Det finnes mange gode pedagogiske spill på nett, og kjekt å ha en som samler mange av disse. Ofte er det å finne aktuelle sider det som kan være utfordrende, og som tar gnisten fra lærere, fordi det tar for lang tid å lete fram.
    Den store utfordringen er å få foreldrene på banen i forhold til hva barna utøver av aktivitet på hjemmebane.

    SvarSlett
  2. Hei!
    Jeg syns det er helt greit å bruke spill i skolen, men det bør velges med omhu Vi må huske at vi er så heldige og har tilgang til så mange gode pedagogiske nettsider og spill på nettet. Det er viktig å huske at folk lærer forskjellig, og dette kan hjelpe "praktikeren" til en bedre og letterer forståelig skolehverdag.

    Stine MB

    SvarSlett
  3. Helt enig med Roy at det finnes mange gode pedagogiske spill på nettet. Også enig at det kan være en utfordring for lærere og foreldre å finne aktuelle sider med gode pedagogiske spill til barna. Da er det bra at det kommer sider som gir gode forklaringer og råd for hvilke spill man kan velge og hvorfor. Denne siden er også noe foreldre kan sette pris på, fordi det er ikke lett å finne fram til gode spill for barna i spilljungelen. Det kunne kanskje vært en ide om enda flere skoler kunne tipse foreldre om aktuelle sider.

    Diana

    SvarSlett
  4. Spennende inlegg om et veldig aktuelt tema. Jeg ser og erfarer selv, både som mor og som lærer, at dataspill er en viktig del av hverdagen til dagens barn. Det er derfor må vi kunne gi råd og informasjon om ulike dataspill. Som mange andre før meg har kommentert, finnes det uttallige gode pedagogiske spill vi kan anbefale. Jeg jobber på 2. trinn og spillegleden blandt barn i den alderen er ganske sterk. For å gjøre det lettere å velge for foreldrene, lagde vi et infoark med gode, lærerike nettsider barna kunne bruke både på skolen og i fritiden. Dette var vellykket.

    SvarSlett
  5. Takk for tips! Dette var en veldig god nettside!
    Likte spesielt godt oversikten over populære pedagogiske spill. Slike burde det vært flere av -kanskje med et lite terningkast bak. Det kan jo hende elever har en annen oppfattelse av gode eller dårlige spill enn det vi lærer har.
    Når det gjelder spill blir jeg ikke helt enig med meg selv om det skal være lek og moro til enhver tid? Det er mange elever som bruker mye tid foran dataskjerm/tv hjemme og det kan være at noen fort blir passive og driver meg gjetting, går fort videre i spillet fordi det ikke er nok action i forhold til spillene hjemme osv, da mister det litt sin lærehensikt. Men som en variasjon er det sikkert helt ok.
    Mona

    SvarSlett
  6. Dette er absolutt noe som er relevant i dagens samfunn. Det finnes helt sikkert mange gode sider som tar for seg pedagogiske dataspill - men jeg personlig vet ikke hvor jeg skal finne dette. Det er kanskje noe de ulike skolene burde bli enda flinkere til, laste inn ulike spill og utfordringer på PCene på skolen. Det er helt klart at mange elever hadde hatt god nytte av dette.

    SvarSlett
  7. Her var det mange gode tips! Har selv ei datter på 8 år og ser at hun lærer utrolig mye av gode pedagogiske spill, men jeg er også skeptisk til hvor mye det er greit at barna/elevene skal spille. Som variasjon er det sikkert OK dersom det er gjennomtenkte gode spill som velges.

    SvarSlett
  8. Spill i skolen er nok som med mange andre ting. Det kan bli brukt på en positiv og fruktbar måte, om man vet hva man gjør. Igjen handler det om at lærere må bli opplyste i emnet. Det finnes uten tvil mange spennende muligheter med spill, som sikkert mange lærere ville tatt i bruk om de bare vet om hva dette kan brukes til.


    Alexander.

    SvarSlett
  9. Spennende, nyttig og interessant! Tusen takk for gode tips!

    SvarSlett
  10. Dette er absolutt aktuelt, har selv opplevd god effekt på elever som får spilletid som belønning av skolearbeid etter intervallprinsippet. Og, det er jo nok av spill med pedagogisk innhold å velge i også.

    SvarSlett
  11. Her tenker jeg at vi som lærere har litt å sette oss inn i. Det er viktig at barna bruker "spilletiden" på skolen på de riktige pedagogiske spillene, og at de ikke får fri flyt på nettet.
    Det er supert at det blir lagd slike nettsteder, der vi får veiledning i forhold til dette!

    SvarSlett
  12. Enig med mange over her! Flott med en slik nettside.

    SvarSlett
  13. Utrolig fint at dere har gjort oss oppmerksom på denne siden (for de av oss som ikke hadde fått med oss dette fra før). Jeg vet at jeg kommer til å ha god nytte av denne fremover, både med tanke på mine egne barn og ifht mine elever.
    Tidligere har det vært vanskelig å vite hvor jeg skulle begynne når jeg var på utkikk etter pedagogiske nettspill, og etter det de andre over her også har skrevet, så er det tydelig at vi har stor bruk for en slik nettressurs som www.dataspilliskolen.no er.

    SvarSlett
  14. Det er alltid en fordel å vite mer om det so interesserer elevene. Dere har nevnt mange gode grunner her, og jeg har selv opplevd at jeg har fått bedre kontakt med elevene nettopp fordi jeg er klar over hva som interesserer de.

    SvarSlett
  15. Denne internettsiden er en god idé og jeg håper de fortsetter å bygge opp denne siden videre med mangle flere undervisningsopplegg. Det snakkes stadig om hvordan lærere skal få mulighet til å tilegne seg den digitale kompetansen de trenger og at kursing ikke virker. Her kan man gradvis lese seg til kunnskap i sitt eget tempo og dersom man er interessert og motivert til å prøve noe nytt vil man finne nyttige tips her.
    Tor Kristian

    SvarSlett
  16. Dataspill har mer og mer blitt hverdagen til mange ungdommer, noen ganger såpass mye at det er alt de driver med. Å få inn spill i skolen som kan lære dem noe vil være en veldig god ide. Problemet jeg ser med mange av disse pedagogiske spillene er at de er relativt ensidige, kjedelige og i mange tilfeller, ganske enkle. Ungdommer vil ha utfordringer de og.

    SvarSlett
  17. Generelt har nok mange dataspill fått et ufortjent dårlig rykte. Mange gode tips å ta med seg på denne nettsiden!

    SvarSlett
  18. Denne siden skal jeg kikke mer på, den så veldig oversiktlig ut! Mange som ikke klarer å følge læreboka over en tid vil nok ha mye glede og utbytte av å få spille pedagogiske spill. Kjekt å få tips til sider man kan bruke i undervisningen, og i tillegg kan man anbefale linkene til foreldre!

    SvarSlett