fredag 22. mars 2013

Erfaringer ved bruk av videoopptak for å vurdere egen undervisning



Vi har gjennomført oppgaven der vi skulle filme en snutt av vår egen undervisning. Dette var litt pinlig, men også lærerikt. Vi så raskt at vi lærere kanskje oppfatter oss selv annerledes enn det elevene gjør.

For det første, var det veldig rart å se seg selv på film, ikke minst å høre sin egen stemme: «Snakker jeg så høyt? Har jeg så lys stemme?», var umiddelbare tanker. Man blir ikke bare klar over hvordan man bruker stemmen og hvor tydelig man snakker, men man blir også bevisst på kroppsspråket sitt. Man ser raskt om man er avslappet og trygg i undervisningssituasjonen, eller om man underviser i noe man ikke føler seg komfortabel med. Man legger også merke til fakter man gjør og unødvendige ord man bruker, som for eksempel: «ikke sånt», «på en måte», «lissom», «åsså (dialekt)» osv.

Vi så også at det kan virke som at man er kortfattet og lett forståelig ovenfor elevene, men etter å ha sett i gjennom videoene ser vi at tiden går raskere når man forteller og forklarer, enn når man er den som lytter. Det er derfor viktig at vi som lærere er konsekvente når vi legger frem et nytt emne – vi må velge ord og begreper som elevene har forutsetninger for å forstå. Dette er spesielt viktig når man underviser i fag der man bruker flere nye begreper, som i matematikk.
Vi så også at man kan finne på å snu seg mot tavla for å forklare noe man synes er spennende. Når man snakker mot tavla og ikke har blikkontakt med elevene, er det derimot raskt gjort for de som lytter å falle ut. Da kan man også miste kontrollen over klassen, fordi de vet at du ikke ser på dem akkurat da. Andre faktorer vi ble mer bevisst på var dette med bruk av konkreter. Konkreter er også viktig når vi lærere forklarer noe, ikke bare når elevene jobber med egne oppgaver. Har de konkrete eksempler å forholde seg til, som for eksempel bilder, skjemaer, smartboard eller diverse gjenstander, har elevene noe de kan relatere den nye kunnskapen til. Når man underviser om bergarter i naturfag, er det en fordel å ha med eksempler på de ulike bergartene man faktisk snakker om. Læringen blir forsterket av det visuelle. For det som virker logisk for oss lærere som kan faget, er ikke nødvendigvis logisk for elevene.

Hilsen Ruth, Pernille og Marlene

3 kommentarer:

  1. Fine refleksjoner. Jeg tenker og føler mye av det samme.

    SvarSlett
  2. Kjenner meg veldig igjen i det dere har erfart, men absolutt et arbeidskrav jeg er glad jeg har gjort.

    Carine

    SvarSlett
  3. haha! kjenner meg godt igjen her! Uansett hvor kleint det var, syntes jeg at det var en erfaring verdt å ta med seg =)

    SvarSlett