tirsdag 10. april 2012

Våre erfaringer med Wiki


Vi synes at dette var et veldig interessant redskap, og tror at wiki kan bli et godt verktøy for lærere i fremtiden. Wiki bøker er en genial måte å dele ulike ideer, innspill og kunnskaper på, og er en ryddig plattform der man finner raskt fram til ulike temaer. Jo flere som tar initiativ til å utarbeide og utvikle det, jo bedre vil det kunne bli i framtiden.

Når det gjelder vårt arbeid med wikibøkene, var dette en spennende men også litt «skummel» erfaring. Spennende fordi vi skulle samarbeide med å være kritiske og nyskapende men skummelt fordi vi skulle gå inn å redigere andres arbeid og publisere fakta på internett.

I tillegg var dette helt nytt for oss, og vi følte derfor at det tok litt tid før vi kom ordentlig i gang. Litt mer ryddig og konkret informasjon eller en slags innføring om Wiki på forhånd, hadde kanskje vært en ide til senere studentarbeid.

Den første delen gikk veldig bra, da vi ble delt opp i grupper med hver våre temaer. Vi jobbet med å revidere allerede eksisterende sider, noe som var en interessant erfaring. På samme måte synes vi også at del to gikk bra, der vi skulle lage en wikispace side om Helleristninger i Østfold. Siste del av mappeoppgaven gikk ut på å skrive en artikkel rundt pedagogisk bruk av Wiki, der hele studentgruppa skulle samarbeide. For å være ærlige, synes vi kanskje at dette var den oppgaven som fungerte dårligst, kanskje fordi ikke alle var like motiverte. Kanskje det var litt uklart hva hver og en skulle gå i gang med?!

Ideen rundt alle mappeoppgavene var veldig god, og hvis vi hadde vært litt mer vant til denne måten å jobbe på, hadde vi kanskje følt en bedre mestringsfølelse. Vårt inntrykk og vår erfaring var at mange følte en forvirring rundt hva en skulle gjøre, spesielt fordi dette var et samarbeid som involverte mange personer. Et slikt kollektivt samarbeid mener vi i utgangspunktet er noe vi hadde hatt godt av å gjøre oftere, da man lærer og tenker på en helt annen måte. Samtidig var nok dette så uvant for oss at mange følte at det ble litt uoversiktlig da vi hadde så mange å forholde seg til.

Heldigvis er det alltid noen i en gruppe som er flinkere til å ta ansvar enn andre, slik at det blir en slags leder eller organisator rundt arbeidet som skal gjøres. Dette mener vi rett og slett er en forutsetning for et slikt samarbeid, men det kan også lett føre til at arbeidet blir veldig ujevnt fordelt.

Men sluttresultatet er vi fornøyde med, og det er ingen tvil om at vi sitter igjen med masse erfaring, både på godt og på vondt :-)

På gruppa: Linda Kristiansen, Alexandra Gundrosen og Madeleine Trandem

2 kommentarer:

  1. Fint innlegg, og enig i det dere skriver om at det hadde vært ok med en innføring først. Dette var helt nytt for meg også, og jeg følte opplegget "svevde" en stund før jeg begynte å få grep om hva det handlet om og hvilken stor ressurs dette var:)

    SvarSlett
  2. Ja, hadde vi fått en litt bedre innføring i hva wiki var og hvordan vi egentlig skulle jobbe hadde det vært enklere å startet opp. Oppgave 1 gikk jo veldig greit, men de to neste ble litt rotete ettersom vi ikke visste helt hvem som gjorde hva og hva som egentlig skulle bli gjort. I etterkant kan jeg se at wikibøker kan være en stor ressurs for lærere, både når det gjelder å dele informasjon, og selv plukke opp informasjon andre lærere har lagt ut.

    SvarSlett