tirsdag 17. april 2012

Digital mobbing

Digital mobbing eksisterte ikke da vi gikk på barneskolen, hvert fall ikke i det omfanget vi er på nå. Vi hadde knapt nok mobiltelefon med kamera da vi gikk på ungdomsskolen. Vi snakket med hverandre på telefon eller SMS, den formen for digital mobbing vi kjente til var ofte gjennom MSN eller på nettby(som er lagt ned i dag). I dag prøver vel alle lærere å henge med på den teknologiske utviklingen. Vi mener det er viktig at vi som lærere følger med på populære apper, nye iPhoner osv, slik at når elevene kommer på skolen og de nevner et nytt spill til mobiltelefonen så har vi en ide om hva de snakker om. Jeg tror det ville være veldig positivt om læreren klarte å inkludere den digitale verdenen til elevene i undervisningen, eks: en app om ord, som wordfeud, man kan lage et slikt spill i virkeligheten, med temaer fra pensum som elevene skal løse. Dermed inkluderer man det ungdommene er opptatt av i noe som de oftest ikke synes er så spennende. Vi tror nemlig at dersom vi som lærere hadde større innsikt i elevenes digitale hverdag så kan man forhindre digital mobbing i større grad. Digital mobbing skjer jo ikke bare på skolen, men oftest hjemme på kvelden eller i helgene. Facebook er en aktiv post for digital mobbing, noe som ikke er svært nytt. Gode samtaler med elevene og god digital kunnskap vil til sammen skape en god plattform for å forhindre digital mobbing. Resten er opp til elevene selv, det vil alltid foregå noe form for digital mobbing, men vi kan ha det som et mål å få det på et så lavt nivå som mulig.



Adriane Håkensen og Lone Brandt   

5 kommentarer:

  1. Bra innlegg, dere kommer med mange gode poeng og synspunkter. Det er viktig at vi som lærere holder oss oppdatert, slik at vi kan forstå elevene og deres hverdag bedre, i tillegg til at vi dermed blir med våkne for eks digital mobbing.

    SvarSlett
  2. Dette er et tema som bare blir mer og mer aktuelt. Jeg tror bare vi har sett starten på dette ennå. Jeg tror at det viktigste bidraget skolen kan gi i denne sammenhengen er kontinuerlig og systematisk arbeid med elevenes holdninger.

    SvarSlett
  3. Interessant innlegg. Digital mobbing er en alvorlig form for mobbing, og blir bare mer og mer utbredt. Viktig at lærere er veldig obs på dette, og at de derfor holder seg oppdaterte på nye nettsamfunn og programmer som elevene bruker. Gode og jevnlige samtaler om digital mobbing slik dere nevner over er også viktig.

    SvarSlett
  4. Dette er meget aktuelt. Har allerede opplevd hendelser på skole hvor mobbing over Facebook har skjedd. Både som tekst på en persons "vegg/wall", men også som "facerape". Det skremmende er at mange ikke ser "facerape" som mobbing, mens de som blir utsatt virkelig kan bli deprimert.

    SvarSlett
  5. Veldig bra og utrolig aktuelt! Der er så viktig å integrere IKT i undervisningen slik at både elever og lærere kan få et bedre forhold til dette. Er også enig med annegli som sier at vi har nok bare sett starten på dette ennå!

    SvarSlett