mandag 23. april 2012

Internasjonalt samarbeid


Prosjektet «Internasjonalt samarbeid», har vært litt i overkant stressende for vår gruppe. Etter avtale med Odd skulle vi samarbeide med noen studenter i Østerrike. Tiden gikk, og ingen av oss hørte noe fra disse studentene. De hadde fått vår kontaktinformasjon, men vi hadde ingen informasjon om de.. Etter mye fram og tilbake ble vi enige om å gi de fram til påske med å gi lyd fra seg. Det å ikke vite hva som skjer med et prosjekt som er obligatorisk for å få bestått studiet, er ikke en god følelse.

Først i påskeferien hørte vi fra studentene i Østerrike. De spurte oss om vi kunne hjelpe de med å finne en problemstilling til et prosjekt de skulle ha, som handlet om data/internett og utdanning. Etter litt fram og tilbake ble problemstillingen som følger:

«How important is the use of internet for both teachers and pupils?”

Vi tenkte at størsteparten av jobben vår var gjort, og syntes at dette gikk over all forventning. Men så feil kan man ta.. En dag lå det en mail i innboksen, med en haug med spørsmål som de ville vi skulle svare på, og et opplegg de ønsket at vi også skulle bruke i en time. Flere av disse spørsmålene forutsatte at vi var i en klasse på småskoletrinnet, og hadde mulighet til å snakke med og forske på hva elevene bruker pc og internett til. Vi skjønte fort at dette kom til å bli et problem. Nå ville de plutselig vite forskjellene på Østerrike og Norge! Vi prøvde å forklare at vi ikke var i en klasse for øyeblikket, og dessverre ikke hadde mulighet til å forske på elever. Vi forklarte også at vi gjerne ville svare på de spørsmålene vi kunne, men at vi i utgangspunktet har helt forskjellige prosjekter.

De stakkars studentene trodde vi hadde samme prosjekt som de, og at vi skulle gjøre det samme på hvert vårt sted i verden. Et eller annet sted på veien fra Odd til disse studentene har det skjedd en feil, og informasjonen har mest sannsynlig forandret seg på turen. Etter noen paniske tilbakemeldinger fra våre nye venner (hvor vi måtte forklare det norske Høgskolesystemet til noen som så vidt forstår engelsk), roet det seg. Vi har svart på alt vi kan svare på av deres spørsmål, og det virker som om de har fått ordnet slik at oppgaven og prosjektet deres blir godkjent slik det endte med å bli.

Vi har i løpet av dette prosjektet erfart hvor vanskelig det kan være å jobbe på tvers av landegrenser. Informasjon kan fort forandres og misoppfattes når den skal gjennom flere ledd, og det er viktig å være tydelige på hva som er formålet med å opprette denne kontakten. Vi tror kanskje det er lettere hvis man som lærer kontakter en annen lærer, for så å la jevnaldrende elever ha kontakt og jobbe sammen? Dette samarbeidet ble dessverre ikke som vi hadde håpet, og vi håper på bedre erfaringer neste gang vi prøver oss på et internasjonalt samarbeid!

Adriane Håkensen og Lone Kristine Brandt

5 kommentarer:

  1. Er enig i følelsen av denne oppgaven. Våres gruppe har det på samme måte. Fikk beskjed om at vi skulle få beskjed fra utenlandsstudenter til en hvis periode, og hvis ikke dette skjedde så skulle det heller bli en intern oppgave på høgskolen. Istede blir kontakten satt i gang 1 uke før innlevering og vi får dermed istede forflyttet innleveringsfristen. Noe stress vil je påstå.

    SvarSlett
  2. Her høres det ut som det har svikta litt i kommunikasjonen, ja. Om ikke annet så har dere tydeligvis høsta en del viktige erfaringer å ha med seg hvis dere skal prøve ut internasjonalt samarbeid som lærere.

    SvarSlett
  3. Vi satt igjen med mye av de samme følelsene som dere i vårt internasjonale prosjekt. Det ble en del misforståelser underveis, noe som fører til en del stress. Håper dere likevel har fått noe å skrive og reflektere om rundt dette!

    SvarSlett
  4. skjønner godt at dere ble frustrerte. samarbeidet blir spesielt vanskleig når man ikke har noe godt grunnlag i ett felles språk. da blir samarbeidet nesten umulig. for vår del har samarbeidet gått bra det har vært litt forsinkelser bare men selve kommuniskasjonen har gått bra. jeg har fått bra erfaring med det å samarbeide over landegrenser. håper ikke det at ting har vært litt vansklig gjør at dere ikke vil prøve dette igjen.

    SvarSlett
  5. Nei, dette hørtes ikke ut som en god erfaring. Godt det ordnet seg til slutt! Som Pernille også skriver; håper ikke dette fører til at dere ikke vil begi dere ut i et internasjonalt prosjekt senere. Jeg tro det finnes fantastiske muligheter til å starte gode og kreative samarbeid der ute i verden :)

    SvarSlett