fredag 18. januar 2013

Testing av nettbaserte samskrivings- og kommunikasjonsverktøy


Vi har denne uken prøvd forskjellige samskrivings og kommunikasjonsverktøy. Vi tok for oss Skype, Google Hangout, Adobe Connect og forsøkte oss også på Fronter, dog med mer uhell.

Det første vi prøvde var Skype. Skype er et program hvor man kan ringe med videosamtale, eller uten video og kom med lyd. Skype er enkelt å sette opp og enkelt å installere. Man setter det opp ved å registrere seg med brukernavn og passord og med en epostadresse.
Skype har mange funksjoner. Man kan sende filer til hverandre, chatte og man kan også dele skjermen.  Skjermdeling er ikke tilgjengelig for vanlige brukere, kun til premiumbrukere.
Lyd og video-kvaliteten er den beste av de vi har prøvd. Videoen hadde få forsinkelser, og det samme var med lyden. Det mest positive har likevel at det ikke var noe ekko, selv om vi begge hadde lyden på pcens høytalere.

Derfra gikk vi over til Adobe Connect. Dette programmet mener vi er mye mer laget for bruk i barneskolen. Læreren har mulighet til å dele skjermen sin, gi elevene oppgaver, og elevene kan også selv stille spørsmål eller gi enkle tegn til læreren ved å trykke på symboler. Disse symbolene kan være bekreftende eller avkreftende(til noe læreren spør om f. eks), beskjed til læreren om å snakke fortere eller saktere, høyere eller lavere. Læreren kan selv være moderator eller oppgradere noen av elevene til å være moderator eller en presenterer. Elevene kan også trykke på symbolet og rekke opp hånda hvis de lurer på noe. Adobe Connect er mer likt et klasserom, og fungerer godt som et interaktivt klasserom.
På grunn av at det er et Adobe produkt, er det vanskeligere å få tilgang til. På grunn av at vi er studenter på HiØ så får vi det heldigvis gratis og kan prøve oss frem i det.
Lyd og video-kvaliteten er ikke like bra som den burde være. Vi opplevde forsinkelser på både lyd og bilde, og det ble mye “”HÆ?” i samtalen.

Om dette hadde vært en test så ville Google hangout vunnet prisen for mest underholdende samtaleverktøy. Alt du trenger er en Google+ konto. man kan opprette hangout med mange mennesker. Man kan chatte og man kan se video.
Av alle programmene vi har prøvd er det Google Hangout som er enklest å dele skjermen i. Du kan også velge hvilke vinduer du vil dele med den du snakker med. Man kan også sammen skrive inn i et googledokument og man kan spille spørrespill sammen.
En morsom effekt er at man kan legge til barter og morsomme hatter på seg selv som registrerer når du flytter på deg, slik at de holder seg på riktig plass. Dette førte ihvertfall til mye latter og morsomheter hos oss når vi prøvde. Lyden er bedre enn i Adobe Connect, men vi hadde en liten forsinkelse i videostreamen.






Den siste vi prøvde var Fronter. Eller, vi forsøkte å prøve det, men Fronter ville ikke samarbeide, og vi fant ikke hverandre på listen over påloggede. Fordelen med Fronter er jo at barna allerede  har en bruker og et passord til Fronter, såfremt man får det til å fungere ordentlig.

Konklusjonen er at Skype er enklest for samtaler, Adobe Connect er supert til bruk for undervisning, Google Hangout er utrolig underholdende og Fronter..... Ja, vi forsøkte ihvertfall!


Johanne og Carine

5 kommentarer:

  1. Fin gjennomgang av erfaringene dere gjorde med programmene! Det er tydelig at det er lyden som oftest er et problem. Altså er det viktig å sjekke utstyret i god tid før man skal gjøre en jobb med slike verktøy. ODD

    SvarSlett
  2. Hei!

    Jeg er veldig enig i observsjonene deres. Synes Google Hangouts er et morsomt alternativ som var ganske enkelt å bruke. Som dere sier, er det også et stort pluss, med tanke på barn, at man kan legge til ikoner, effekter og lyder. Når vi brukte dette i gruppen opplevde jeg at det stoppet opp på PC - en, så jeg forsvant litt fra samtalen fra tid til annen. Om dette er gjengs, vet jeg ikke, men i så fall er det jo en liten svakhet.

    Fronter hadde vi også dårlig erfaring med som kommunikasjonsverktøy. Kanskje egner det seg på andre felt enn kommunikasjon.

    Bra jobba!

    Antonia

    SvarSlett
  3. Hei!

    Bra at dere testet ut flere forskjellige kommunikasjonsverktøy. Synes også det var bra at dere tok med bilder, slik at man kan få et visuelt innblikk i hvordan det er.

    Marie.

    SvarSlett
  4. Hei!

    Litt samme erfaringer her! Hvis man skal snakke sammen og diskutere, ville jeg nok gått for Skype, men til små korte samtaler fungerer Facebook utmerket! Og i en gruppesamtale vil de som ikke er pålogget, kunne komme å sjekke hva som har blitt skrevet senere!

    Hans

    SvarSlett
  5. Helt enig, Hans. Utrolig flott å kunne gå tilbake å se hva de andre har skrevet hvis en ikke har vært tilstede. (Facebook)

    SvarSlett