fredag 27. mars 2015

Nettmobbing, minskende tall, men det holder ikke!


 
Vi har i egen praksis opplevd nettmobbing blant elevene i praksisklassen, det er svært sårende for personen(ene) og det er utfordrende og svært vanskelig situasjon for læreren også. Læreren står helt på utsiden av episodene og det kan være vanskelig å følge opp eller i det hele tatt å oppfatte en slik situasjon.

Spesielt på ungdomskolen kan det være lurt å ha en god del forebyggende arbeid rundt mobbing på internett. Slik samfunnet utvikler seg, vil det bli mindre og mindre synlig at barn blir mobbet. Det har gått fra buksevann til anonyme meldinger på ASK.

 

«Skolens ansvarsområde reguleres blant annet av den Lov om Opplæring, Norges Offentlige utredninger av 1995 (NOU1995). Den sier at kjerneområdet for ordensreglementet til skolen er på skolen i skoletiden. Det gjelder også digitale rom, eks skolens Intranett, nettside, debattforum administrert av skolen, undervisningssystemer. Om ytringen eller handlingen skjer på internett eller i faktisk rom er uten betydning»

(Barnevakten, 2009)

 

Dette betyr at man er pliktig til å følge opp slike saker på skolen. Ofte velger elever og ikke fortelle det til foreldrene sine og det blir skolen som i førsteomgang må håndtere saken.

 

Som de fleste lærere vet, er en god relasjon til elevene dine svært viktig for at de skal oppleve trygghet, tillit og det å bli sett. Utgangspunktet er videre at det er større sjanse for at eleven betror seg til deg. Her er noen forebyggende tiltak som kan gjøre for å minske sjansen for nettmobbing blant medier vi finner i den store IKT-verdenen.

 

Bruk klassens time eller andre passende tider til å skape samtaler og refleksjoner rundt nettmobbing. Snakk blant annet om

-          Hva bruker elevene internett og mobilen til?

-          Hva slags språkbruk er greit og ikke?

-          Hvordan håndtere ryktespredning og bilder?

-          Hvordan reagerer  man om man er vitne til nettmobbing?

-          Hva gjør du hvis noen mobber deg?

-          Hva er digital mobbing?

-          Hvorfor velger noen å mobbe andre via internett?

Når elevene blir mer bevisste, vil sansynligheten øke for at de tar mer ansvar på sosiale medier eller hvertfall at de ikke blir nettmobbere selv. Mange mobbesaker blusser opp fordi eleven egentlig roper etter hjelp eller oppmerksomhet på en eller annen måte. Derfor er det viktig at de får mange hyggelige tilbakemeldinger i hverdagen, det øker deres selvbilde, de blir sett og lærer å respektere andre.

 

Digital mobbing kan være et lovbrudd, både under straffeloven, personopplysningsloven og åndsverkloven. Forskning gjort av medietilsynet om barns nettvett er så langt positive, men målet er at nettmobbing skal utebli.

«De fleste barn og unge lærer om fornuftig bruk på skolen (57 prosent), og omtrent halvparten har fått opplæring av foreldrene.»

«Videre viser undersøkelsen at nesten halvparten av barn og unge mellom ni og 16 år har rapportert eller sagt fra om noe som har skjedd på internett, vel og merke med en betydelig andel flere jenter (52 prosent jenter mot 38 prosent gutter).»

«Bare syv prosent svarer at de ikke har vært borti noen form for opplæring i fornuftig bruk av mobiltelefon, dataspill og internett.»

(Medietilsynet, 2014)

 

Kilder
 

Medietilsynet. (2014). Paradokser i handling og bruk. Hentet 27.3.2015 http://www.medietilsynet.no/Trygg-bruk/Nyheter/Her-er-Barn-og-medier-undersokelsene-2014/

 

Barnevakten. (2009). Har skolen eller foreldre ansvar ved digital mobbing? Hentet 27.3.15 fra http://www.barnevakten.no/har-skolen-eller-foreldre-ansvar-ved-digital-mobbing/

 

7 kommentarer:

  1. Mobbing er sårbart, enten det skjer digitalt eller ei. Sider som slettmeg.no, dubestemmer.no bør elevene fra ungdomsskolen ha kjennskap til. Det er viktig at både foreldre og skolen er med på å forebygge nettmobbing. Og kanskje vil det komme et kompetansemål om nettmobbing i neste læreplan...?

    SvarSlett
  2. Nettmobbing er mobbing. Jeg tenker at forebygging av mobbing og forebygging av nettmobbing er grunnleggende likt. Elevene må lære å respektere hverandre og vise hensyn både ansikt til ansikt og gjennom digitale medier. Du kan ikke tvinge alle til å være venner, men du kan kreve at alle skal respektere hverandre og behandle hverandre som likeverdige medmennesker. Mye av forebyggingen av nettmobbing ligger nettopp i det å etablere et godt miljø i klassen og på skolen, i tillegg til å lære elevene hvordan man oppfører seg på nett.

    SvarSlett
  3. Viktige perspektiver på et viktig tema. Du kunne vært mer konkret der du henviser lovbrudd. Hvilke lover berøres, og på hvilke måter?

    SvarSlett
  4. Dette er et tema som er veldig viktig å snakke om i skolen. Forebygging av nettmobbing og mobbing generelt, bør komme inn tidlig i barneskolen. Bevisstgjøring av hva og hvordan man bruker Internett, er viktig.
    Jeg tror også at man bør se på nettmobbing og mobbing sammen. Det er like sårende, om kanskje ikke mer, å bli mobbet over nettet. Elevene bør ble beviste på å vise hverandre respekt tidlig,

    SvarSlett
  5. Mobbing generelt er sårende, men det er enklere å utføre via nett som tilbyr anonymitet. Jeg ville trodd at flere blir fristet til nettmobbing som følge, ettersom det er vanskeligere å bli tatt på fersken. Dermed må lærere og skolen slå strengt ned på det når det oppdages, men også prøve å forhindre at slike ting oppstår. Slikt kan best gjøres ved å bevisstgjøre barna på korrekt nettetikket og at mobbing av alle slag er uakseptabelt. De siste årene har mange skoler deltatt på BlimE dansen - som blant annet er anti-mobbing og informerer om korrekt nettbruk på en morsom og innoativ måte: http://tv.nrksuper.no/serie/blime-dansen (vært å titte på).

    SvarSlett
  6. Jeg er helt enig i det Mia Tørholen skriver over her. Mobbing og digital mobbing er to sider av samme sak, og forebygging av mobbing og nettmobbing er grunnleggende likt. Selv om nettet kanskje gjør det lettere å mobbe da man ikke står ovenfor et menneske, men en maskin, er det fortsatt holdningene som må endres. Det hjelper aldri å sensurere nettet, man vil bare finne andre måter å mobbe på. Jeg tror at holdningskampanjer rundt dette er viktig.

    Jeg anbefaler på det sterkeste å se denne holdingskampanjen mot netthets som er finansiert av norske EØS-penger. Veldig sterk film:
    https://www.youtube.com/watch?v=qNX1256eVw8

    SvarSlett
  7. Et interessant, viktig og alvorlig tema! Det er viktig å bevisstgjøre elever tidlig på at nettmobbing også er mobbing, selv om man ikke er ansikt til ansikt. Det er viktig å lære elevene nettvett og ansvar og vise andre respekt på nett så tidlig som mulig når man merker at elevene blir aktive nettbrukere. Det er også viktig at foreldrene tar ansvar og følger opp barna sine i bruken av sosiale medier og andre kommunikasjonsmidler.

    SvarSlett