mandag 26. januar 2015

Samarbeidsverktøy


Basisgruppe 4, Tine, Mia, Kevi og Thea, har valgt å se på Google Dokumenter, Facebook og Skype som samarbeidsverktøy. Vi har testet ut disse tre og her er et lite sammendrag av hva vi synes.

Google Dokumenter
Medlemmene i gruppa har varierte erfaringer med Google Dokumenter fra tidligere. Vår vurdering av det som samhandlingsverktøy er følgende:
Google Dokumenter har den fordelen at man kan arbeide i et felles dokument. Man har muligheten til å arbeide i både regneark og tekstdokument, og det er i tillegg mulig å skrive kommentarer som ikke er en del av selve teksten i dokumentet. Det er nyttig å kunne skille mellom tekst som er del av dokumentet og tekst som er kommentarer til dokumentets innhold.
Samarbeid i Google Dokumenter kan være både synkront og asynkront. Utfordringen er dog at når mange personer arbeider i samme dokument, kan man miste oversikten over de endringer som er blitt gjort og hvem som har skrevet hva. I en synkron sammenskrivingsøkt vil det kunne være vanskelig å holde oversikten dersom mange deltar og skriver samtidig. Har man derimot delegert oppgavene godt, og blitt enige om hvem som skal skrive hva og hvor i dokumentet de skal skrive, vil det være lettere å holde oversikt. I skolesammenheng kan det være en fordel å gi gode instruksjoner før elevene skal skrive.
 

Facebook
Facebook er et nettsamfunn og har over 600 millioner brukere på verdensbasis. Dette sosiale nettverket går ut på at man oppretter seg en bruker/profil for å kommunisere med andre. Man kan altså sitte i Norge, og ha kommunikasjon med en fra Kina. Nettstedet ble startet av Mark Zuckerberg, og hans idè var å lage et nettverk som gjorde det enklere for studenter å holde kontakten med hverandre. Som studenter selv benytter vi Facebook stadig for å holde kontakt, både faglig og sosialt.
På Facebook kan man opprette grupper hvor man kan legge ut notater, bilder, filmer, lydklipp samt føre samtaler. En fordel med dette er at man kan bestemme hvilke personer som har tilgang til denne gruppen, slik at informasjonen kun kan skaffes av de som skal ha den. Man kan også føre samtaler, altså chatte, i en privat samtale med enten enkeltpersoner eller grupper. Her kan man også velge videochat, samt ringe direkte til en mobiltelefon. Dette gjør at man kan være online hele tiden, uansett hva slags multimedia man benytter seg av; mobil, data, ipad, tablets. Man kan også legge til venner og bekjente, legge ut statuser, samt kommentere innlegg andre har laget. Man kan også dele statuser eller innlegg fra andre personer, noe som gjør at et innlegg fra en i Norge like gjerne kan leses av et menneske på andre siden av jordkloden. Facebook er et brukervennlig verktøy, som er enkelt å forstå.

Skype
Skype er kanskje mest kjent for å være et videosamtaleverktøy. I dette programmet kan man chatte, ha videosamtaler, dele filer, ha gruppe samtaler, samt ringe til mobiltelefoner og fasttelefoner. Skype er gratis så lenge man har kontakt med en annen skype bruker. Skal du ringe et mobilnummer eller til en fasttellefon koster dette penger. Man kan også bruke skype til å sende sms til mobiltelefoner, men dette er ikke gratis.
Skype brukes mye som et samarbeidsverktøy og kanskje spesiellt av mennesker som spiller spill over nett. Her sitter de å snakker og samarbeider om spillet ved å ringe hverandre på skype. I en gruppesamtale på skype kan man være opptil 25 personer på samme samtale. SKype er enkelt å bruke og man kan bruke dette programme på flere platformer. Alt man trenger er å laste ned programmet enten på data, mobil, tablet eller også tv.  

Konklusjon
Som gruppe synes vi at alle disse tre samarbeidsverktøyene fungerer fint for oss. Vi er fire personer på gruppa som nå har gått ove tre år i samme klasse. Dermed kjenner vi hverandres personlighet. Ved at vi kjenner hverandre vil det si at vi lett kan snakke sammen bare med tekst over nettet uten å missforstå hverandre. Som gruppe har vi bestemt at vi kommer til å bruke Facebook som vår samarbeidsplatform.

 

 

9 kommentarer:

  1. Interessante refleksjoner. Jeg er tilhenger av å bruke Google dokumenter i skolen til f.eks meningsutvekslinger/refleksjoner. Både mine og elevenes erfaringene fra bruken i klasserommet, er gode. Det byr dog på noen utfordringer, som for eksempel å holde oversikten over alt som skrives, samt at hvem som helst med redigeringstillatelse kan delvis eller helt fjerne teksten.

    SvarSlett
  2. Godt utvalg av gode programmer. Opplever å ha like erfaringer når det kommer til google dokumenter, fungerer veldig bra, men til tider litt rotete. Noen (nye) utfordringer når det kommer til å bruke facebook i skolen, er spesielt med tanke på at alle må bruke det for at alle skal være inkluderte. Det er flere som aldri har villet ha facebook og flere som har slettet det i ettertid og ikke har noen interesse av å ha det. Det vil også oppstå etiske dilemmaer i forhold til hvem man vil ha som "venner". Mobbing over sosialemedier kan også være et tema når man tar disse verktøyene ut i skolen.

    SvarSlett
  3. Så fint at dere har sett på ulike samhandlingsverktøy. Dette er populære og kjente programmer som er fine å bruke i skolesammenheng! Det er bra at dere ser på de ulike sidene ved bruk av ulike programmer, samt hvordan dere personlig ser på hva dere liker best som gruppe.

    SvarSlett
  4. Interessant lesning. Særlig det med at de ulike verktøyene gir ulike muligheter som dermed gjør at dere benytter dem til ulike formål.

    SvarSlett
  5. Tine Angeland Losiewicz9. februar 2015 kl. 04:11

    Det har vært spennende å arbeide med dette, da man som lærer blir mer bevisst på hvilke verktøy man tar i bruk i undervisningen til ulike formål.

    SvarSlett
  6. Det er som dere skriver at de er gode samarbeidsverktøy på hver sin måte - til hvert sitt formål :)

    SvarSlett
  7. Gode refleksjoner over de samarbeidsverktøyene dere har testet ut! Selv liker jeg veldig godt Facebook, da man raskt kan skrive beskjeder og snakke med de andre på gruppa. Det kan jo også være at jeg liker dette verktøyet best fordi det er det jeg er mest kjent med! Fint å kunne lese slike refleksjoner for å kanskje prøve ut noe nytt!

    SvarSlett
  8. Dere har gjort et godt utvalg, og skriver veldig reflektert om de enkelte. En fordel jeg gjerne vil trekke frem med Google dokumenter, er at det skal være mulig å bidra i et, selv om man ikke har bruker selv. Med både Facebook og Skype, må man ha en brukerkonto for å kunne ta i bruk verktøyet. Microsoft har også en "Google-dokumenter-kopi", som det kan være kjekt å vite om. I tillegg har Apple en liknende løsning, for deling av dokumenter opprettet i Pages (Word), Numbers (Excel) og Keynote (PowerPoint). Alle verktøyene åpner for samarbeid over nett. Det er for eksempel veldig praktis å kunne utarbeide en keynote, sammen med resten av gruppa, selv om man ikke sitter ved samme maskin. Presentasjonen kan deretter vises direkte i nettleseren, noe som også fjerner behovet for minnepenner ;)

    SvarSlett
  9. gode refleksjoner over samhandlingsvektøyene. Fint med en konklusjon også. Jeg er enig med dere i konklusjonen, men bygger nok min avgjørelse på at jeg ikke har brukt de andre verktøyene like mye som facebook.

    SvarSlett