tirsdag 25. februar 2014

En ny digital hverdag
Hvilke egenskaper og kvalifikasjoner er toppledere opptatt av hos sine medarbeidere..? Dette er et spørsmål som har blitt gitt til toppledere i forskjellige land. Det viste seg at det som var viktig, var å være KREATIV og å ha en TILPASNINGSEVNE TIL NYE RAMMEBETINGELSER.

Altså, det som er etterspurt, er elever som kan skape noe. Altså trenger vi kreative lærer, som kan motivere elevene til å skape. Det trengs elever som er tilpasningsdyktige, altså er det viktig at de får opplæring som er tilpasset den måten de samarbeider på, og tilegner seg kunnskap på det private plan, og som de kommer til å bruke når de kommer ut i næringslivet.

Det er mange sterke meninger om bruken av digitale «duppedingser» i undervisning. Noen mener at alt bør være slik det var før, mens en hel del nytenkende skjønner at disse digitale dingsene som vi bruker døgnet rundt på fritiden, er kommet for å bli. Hvorfor ikke utnytte disse til å tilegne seg kunnskap, og til å skape på en ny måte, som ikke var mulig på samme måte før. Hvorfor ikke bruke det for det det er verdt..?

Ved bruk av iPad og apper i undervisningen, får man en helt ny måte å kunne tilpasse på. Læreren må tenke nytt, for tradisjonelle forelesninger, egner seg dårlig, da kan man fort «miste» elevene inn i den digitale verden. Man kan også kartlegge og få en helt ny oversikt over hvor mye elevene har fått med seg, med umiddelbare resultater. Ved bruken av iPader (eller PC), er det fler og fler som har sett og ser verdien i det som kalles «Flipped classroom». Her snur man opp-ned på undervisningen i den tradisjonelle betydning. Konseptet fungerer slik, at læreren lager videosnutter, som eleven må se hjemme, som forberedelse til undervisningen. I disse videosnuttene kan man også legge inn kontrollspørsmål som elevene må svare på digitalt. Slik kan du få en oversikt over hva elevene kan, nå de kommer til timen, og kan dermed tilpasse undervisningen, slik at den passer nivået til den enkelte elev. Dette er stikk motsatt av hvordan det tradisjonelt gjøres, hvor gjennomgangen av stoffet skjer på skolen, så må elevene gjøre oppgaver hjemme, uten å kunne spørre lærer om hjelp dersom det er noe de ikke forstår.


Det blir spennende å se i de neste årene hvilken retning dette tar, og om det er flere lærer som tar i bruk den digitale verden i undervisningen, som de fleste elever befinner seg i mye av fritiden.

Basisgruppe 4

14 kommentarer:

  1. Ja det blir veldig spennende å se hvordan det blir fremover. Flipped classroom er noe som høres veldig spennende ut !

    SvarSlett
  2. Dette er jo noe nytt og det er veldig spennende som dere sier. Men hvordan det blir i praksis vet jeg ikke før jeg får prøvd det :)

    SvarSlett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  4. Enig at Flipped classroom er spennende, spesielt på de litt høyere trinnene. Synes det er vanskeligere å se nytten på 1.-4.trinn..

    SvarSlett
  5. Mye bra refleksjoner. Det hadde vært spennende å prøve flipped classrom i praksis og fått vurdert det. Det er også spennende å se hvordan skolene og undervisningen vil utvikle seg fremover med tanke på digitalisering.

    SvarSlett
  6. Dette er spennende - absolutt noe for fremtiden. Men jeg ser også at dette er for elever som er nokså "selvgående". Tenker at dette kan være flott på de 7-10 trinn.

    SvarSlett
  7. Dette er den beste forelesningen jeg har vært på hittil, og syntes det var kjempe spennende, og utrolig nyttig. Jeg vil ha flere slike forelesninger!

    SvarSlett
  8. Det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg!

    SvarSlett
  9. Spennende å se hvordan det utvikler seg!

    SvarSlett
  10. Dere har gode poeng! For å motivere elevene må skolen henge med utviklingen - for å ikke miste elevene.

    SvarSlett
  11. En god oppfordring til lærere om å fornye seg, og om å ta i bruk dagens midler og muligheter.

    SvarSlett
  12. Tenk så flott om alle elever uansett trinn hadde fått egen PC eller Ipad. Helt sikker på at det hadde økt motivasjonen og vært spennende. Synd det er økonomien som styrer dette, men det er jo ikke noe nytt. Utrolig spennende var det iallefall å høre på Ramberg fra Frederik II.

    SvarSlett
  13. Det hadde vært flott om elevene ble tildelt utstyr ved skolestart. Men kan de ikke også ta i bruk det de selv har av iPhone og pc?

    SvarSlett
  14. Det blir veldig spennende å se hvordan dette vil bli fremover. Mange fine refleksjoner.

    SvarSlett