tirsdag 1. februar 2011

Nettmobbing

Jeg leste en artikkel i dag på vg nett (http://www.vg.no/nyheter/innenriks/elevavisen/artikkel.php?artid=10013829). Den snakker om nettbruk blant unge, og hvor mange av disse som faktisk opplever å bli mobbet. Hele 19 % av barn og unge i alderen 8-16 år har lagt merke til at noen har blitt mobbet eller truet på ulike nettsamfunn, mens 10 % har selv opplevd å bli mobbet.

I artikkelen kommer det også frem at over 1 av 3 barn mener det er lettere å si noe stygt om andre på nett eller mobil, i forhold til å si det ansikt til ansikt. Med tanke på at data- og mobilbruk er en del av alle barn og unges hverdag kan disse tallene virke skremmende. Hva skal vi som foreldre og lærere gjøre for å forhindre dette? Nettmobbing er et dagsaktuelt tema, og noe som kan være vanskeligere å oppdage en mobbing i f.eks skolegården eller i hjemmet. Kanskje er regjeringens manifest mot nettmobbing et skritt i riktig retning? Uansett, vi har en stor jobb foran oss for å få bukt med nettmobbingen!

5 kommentarer:

  1. Som du nevner kan det være enklere å mobbe andre på grunn av anonymitet på internett. Så hvordan kan så foreldre og lærere bidra til å forhindre dette? Foreldrene må lære barna fornuftig nettbruk i samarbeid med skolen, og skolen bør informere om konsekvensene av mobbing! Mange barn er ikke klar over hvilke konsekvenser det får for dem selv og de dem mobber!

    SvarSlett
  2. Det er helt klart enklere å mobbe andre over Internett. Jeg tror at det å jobbe med nettvett er meget viktig, og jeg mener at konsekvensene for å mobbe må bli sterkere. Foreldrene bør stilles mer ansvarlige for deres barn adferd. Skolene bør også ha tydelige retningslinjer for hvordan mobbing skal håndteres. Viktig at skolens personale reagerer likt og tar mobbing på alvor. Det å ikke reagere i en mobbe sak, bør få alvorlige konsekvenser for den som unnlater å se og handle.
    1. februar 2011 12:09

    SvarSlett
  3. Her er samarbeid et viktig nøkkelord hvis vi skal få bukt på mobbing. Samarbeid mellom lærere, foreldre og elever. Det er lite sannsynlig at en klarer å få bort all mobbing, men en kan få ned tallene. Det er jo ikke sikkert elever forstår selv hvor grensen går. Å bevisstgjøre elevene med informasjon om bruk av IKT og mobbing blir derfor essensielt. En må få elevene til å forstå hvor vondt mobbing og konsekvensene av dette.

    SvarSlett
  4. Dette synes jeg også at er et inmari viktig tema. Nettsteder som nettby(som er lagt ned) og facebook er, og har vært store kanaler for mobbing. Det er lettere å mobbe på nettet, elevene vet ikke at dette er like ulovlig som å mobbe ansikt til ansikt. De burde kanskje blitt mer opplyst om hvor ulovlig dette er, og hvor sårende det kan være. Ikke alle vet dette.

    SvarSlett
  5. Veldig viktig tema og er enig i at vi har en stor jobb foran oss med tanke på nettmobbing.

    SvarSlett