torsdag 23. februar 2012

Hvordan bruke Facebook positivt i skolen

Facebook er en av de største sosiale mediene vi har i dag. For å kunne registrere seg på Facebook må man være 13 år eller ha samtykke fra foreldrene. Vi har derfor tatt utgangspunkt i ungdomsskolen når vi snakker om de positive måtene vi kan bruke Facebook på i skolen.

Det er viktig at vi som lærere ikke snakker negativt om Facebook eller glemmer at det eksisterer. De fleste ungdommene er der, og vi må gjøre dette til noe positivt. Vi mener at en lærer bør opprette en egen lærerprofil på Facebook som kan brukes i skolesammenheng. Her kan læreren opprette egne grupper med elevene eller de kan ha elevene som venn hvis eleven syns det er greit. Gjennom egen praksis har vi sett at lærere har kommunisert med sine elever gjennom Facebook, og erfaringen deres var god. Her kan man legge ut beskjeder, som for eksempel husk på hjelm og skøyter til gymtimen i morgen. De fleste unge har Facebook, men de som ikke har det vil ofte få beskjeder via andre. Beskjeder på Facebook sprer seg som ill i gress, men det er viktig å poengtere at dette ikke kan være eneste kommunikasjonskanalen.

En annen positiv fordel med dette er at læreren kan følge med på hva elevene driver med på fritiden. Vi mener ikke at lærerne skal være nysgjerrige, men at man skal vise interesse for elevene sine. Ved å følge litt med her vil man kunne finne ulike årsaker til ting som skjer i skolehverdagen. For eksempel fikk vi se i praksis at det var en mobbeepisode som skjedde, og det viste seg at opphavet var Facebook. Læreren vil da få mer innsikt i det som foregår.

Det er ikke alle elever som har de samme forutsetningene hjemme. Det er derfor viktig at skolen tar et ansvar for å snakke med elevene om Facebook. Det er viktig at man ikke legger ut ting som kan såre andre eller at man legger ut ting som er ulovlig. For eksempel kan man ikke ta bilder av hvem som helst og legge ut. Det kan de bli politianmeldte for. Vi tror at ikke alle elever er informert om slike ting.

Hvis læreren velger å bruke Facebook som noe positivt i skolen, må man ikke glemme å informere foreldrene. Og man kan heller ikke ta utgangspunkt i at alle foreldrene kjenner til mediet. Vi mener derfor at læreren bør sørge for at foreldrene får en liten innføring i hva dette er og hvordan vi velger å bruke det positivt i skolen. Med foreldrene på laget, blir hverdagen til lærerne bedre.

Andrea Wang Krogstad, Bjørg-Anita Strand og Janne M. Johannesen

9 kommentarer:

  1. Bra innlegg. Facebook har kommet for å bli , derfor er det viktig at vi lærere bruker det på en positv måte. En egen lærerprofil er en god ide, i tilegg til en egen klasseside.

    SvarSlett
  2. Det høres spennende ut. Hadde vært morsomt å hørt om det var noen som hadde noe erfaring med en aktiv bruk sammen med elever.

    SvarSlett
  3. Susanne Andersen3. mars 2012 kl. 10:21

    Fint innlegg. Jeg tror at det kan være en bra vei å nå elevene, å følge med på det de er opptatt av.

    SvarSlett
  4. Madeleine Trandem8. mars 2012 kl. 00:40

    Jeg er veldig enig med deg... Det er ikke vits å lokke ned rullgardina for facebook når det egentlig kan være en fin ressurs! Hvis man har litt nettvett og klarer å holde seg profesjonell, så ser jeg ingen problemer med å bruke facebook mellom lærere og elever.

    SvarSlett
  5. Fint innlegg! Er enig at det kan være positivt å bruke facebook i skolen.

    SvarSlett
  6. Dette er spennende! Det er flere lærere som eksperimenterer med å bruke Facebook i skolen. Tror det kan fungere godt, så lenge man har nettvett som Madeleine skriver.

    SvarSlett
  7. De fleste elever på ungdomsskolen er på facebook og bruker facebook hver dag. Det kan sikkert være lurt å opprette en lærerprofil og legge til elevene sine der. Da kunne elevene kommunisert med læreren utenom skolen hvis det var ting de lurte på eller trengte hjelp med.

    SvarSlett
  8. Bra innlegg, synes det er på tide at vi er litt positive til facebook! Og jeg er veldig enig i at det skal være med måtehold og at informasjon om facebook ville hjelpe elevene, slik at de kanskje ikke legger ut de bildene som det ble bråk om! veldig smart at læreren laget en "lærer-profil", det hadde jeg ikke tenkt på før;P

    SvarSlett
  9. Helt enig her! Jeg underviser i en 9. klasse, og har opprettet en Facebookgruppe med dem slik at de kan få beskjeder og stille spørsmål her. Har kun hatt positive erfaringer med dette så langt! I tillegg kreves det ikke at man er "venn" med dem på Facebook for å være i samme gruppe, så da slipper de å føle at jeg "stalker" dem.

    SvarSlett