tirsdag 2. april 2013

Wikibøker


Tirsdag 19.mars hadde vi et opplegg i Wikibøker. Vi skulle lære oss hvilke muligheter vi har ved å bruke de forskjellige IKT verktøyene i skolen som:
-         -  Google docs
-          - Wiki, det største samarbeidsverktøyet noen har sett.
-          - Meetingwords.com
-          - Kombinasjoner

Det vi brukte i denne forelesningen var Meetingwords.no. Vi fikk utdelt en oppgave som alle skulle gjøre. Det første vi fikk erfare var at siden ble overbelastet slik at vi måtte få utdelt en ny link av foreleseren. Når vi hadde skrevet ferdig teksten vår, delte vi den med den andre gruppen. Det gikk smertefritt, ingen overbelastning denne gang. Vi måtte sende linken til hverandre, slik at vi nå kunne begynne å redigere hverandres tekster. Det var ganske fascinerende og det funket på en god måte.

Vi syns det var en grei oppgave, vi fikk testet oss i samarbeid med andre, uten å egentlig fysisk «snakke». Vi fikk erfaring i at man må ha back-up planer når noe ikke går som det skal. Det gjelder å ha kunnskap innenfor IKT for at man skal være trygg på det man driver med.

Ingen av oss har noen erfaring av dette på skolen. Men vi husker de gangene vi hadde responsgrupper på skolen når vi skrev stiler. Da skulle vi skrive et første utkast, lese det og få tilbakemeld. Dette er jo en god måte å gjøre dette på, for de fleste ungdomsskoler har egen, eller har tilgang til PC.

Dette kan også brukes når man skal f.eks. snakke om et tema som eventyr, eller fortellinger. Elvene kan samarbeide om å lage historier, artikler, eventyr osv.

Det er også en øvelse i å være kritisk. At man kan se hva andre skriver rett eller galt, og være med på å gjøre en oppgave bedre. Elevene får følelsen i å bidra med sitt.

Vi er ikke sikre på om dette vil gi en bedre kvalitet for produktet, men det som er sikkert er at elevene selv kan være med på å redigere og ta bort ting som ikke er riktig. Læreren har også tilgang til produktet og kan rette opp. Stoffet vil bli behandlet mange ganger, slik at det kan være en fordel for et godt produkt. 

Julie, Marie, Diana og Stine

7 kommentarer:

  1. Jeg er veldig enig med dere her. Det hadde vært spennende å prøvd ut dette når det gjelder prosessorientert skriving!

    SvarSlett
  2. Jeg er også veldig enig med dere. Det var spennende å prøve samskriving, kan se at det kan være et nyttig verktøy dersom man skal skrive en oppgave sammen med andre.

    SvarSlett
  3. Veldig spennende å skrive sammen med andre, men allikevel knotete når ting ikke fungerer som de skal. Alt i alt - spennende å lage et produkt sammen med noen andre. Tror man må gjøre det ett par ganger for å få optimalt utbytte av prosessen.

    SvarSlett
  4. Var også tilstedet denne timen, og likte godt opplegget! opplevde og at det var overbelastning på siden noen ganger hvis vi alle redigerte på en gang. Vi brukte da Google docs.

    SvarSlett
  5. Synes det var interesant og prøve ut wikibøker, til tross for at ikke alt fungerte helt som det skulle. Det var annerledes å skulle skrive på denne måte, og må nok jobbes med for at det skal fungere optimalt.

    Elisabeth

    SvarSlett
  6. Det å få teste de ulike sammarbeidsmulighetene i en undervisningsøkt var nyttig og god måte å få prøve det på. Jeg tror man spesielt på mellomtrinnet og ungdomsskolen har gode muligheter til å jobbe med prosessorientert skriving og samarbeid med slike digitale verktøy.
    Tor Kristian

    SvarSlett
  7. Det var interessant å prøve ut, men ikke så effektivt når man gjorde det samtidig. Mye enklere å dele opp dokumentet slik at alle gjør en del hver.

    SvarSlett