mandag 23. april 2012

Arbeidet vårt med wiki


I dette blogginnlegget ønsker vi å fortelle om arbeidet vårt med wiki.

At Wikipedia og andre wikiressurser har mange fordeler, er åpenbart. I en wiki er potensialet for innhold nærmest uendelig, nettopp fordi det fullt og helt er en brukerbasert tjeneste. Ved at alle sammen gjør litt får vi utretta mye sammen, vi utnytter vår ”kollektive intelligens”. Denne velsignelsen kan imidlertid i seg selv by på problemer. Det at artiklene ikke er skrevet av fagfolk, gjør at mange setter spørsmålstegn ved wiki som en troverdig kilde. Nettopp derfor er det viktig at man er påpasselig med korrekt kildehenvisning når man utvikler en wiki.

Første del av arbeidet vårt med wiki besto i å videreutvikle en wikibok om menneskekroppen, ment for lærere i naturfag. Her ble det tatt tydelig styring på skolen. Det at gruppa stort sett var fysisk til stede, lettet da også arbeidet med fordeling av arbeidsoppgaver. Arbeidet besto i å vurdere videoressurser om menneskekroppen. Siden det er naturlig for lærere å sammenlikne ulike ressurser for å finne ut hva som passer for sitt bruk, var det naturlig at alle delene av wikiboka ble bygd opp på samme måte. Jobben gikk dermed ut på å bygge opp artikkelen på tilsvarende måte som andre hadde begynt med tidligere. Dette gjorde det enkelt å få til et en helhet og en struktur på sida uten at noen fikk mye jobb med å redigere form og struktur på artikkelen til slutt. Skal wiki brukes av en hel skoleklasse i grunnskolen, tenker vi at det kan være lurt at læreren lager slike rammer for artikkelen på forhånd.

Vårt neste arbeid med wiki var å utvikle en Wikipedia-artikkel om helleristninger i Østfold. Dette skulle gjøres på en gruppe bestående av rundt seks medlemmer. Utfordringene meldte seg raskt, ikke minst når det gjaldt arbeidsfordeling. Vi valgte å foreslå at alle skrev et avsnitt hver, noe vi fordelte på Google Dokumenter og ved å sende ut e-post. Da artikkelen omsider begynte å ta form, så vi fort at vi naturlig nok hadde ulike måter å formulere oss på, noe som preget artikkelen som helhet. Det var også noe ulik praksis for hvordan man benytter seg av kilder. Vår jobb på gruppa var derfor å redigere artikkelen til slutt og få til et så helhetlig preg som mulig.

Vi synes det har vært interessant og lærerikt å ha dette styreansvaret for koordineringa av arbeidet på gruppa. Det er jo den rollen man som lærer vil ha dersom man velger å bruke dette i en skoleklasse. Noe av det vi ellers har lært av arbeidet med wiki, er at det er en fordel å kjenne dem man jobber med. Når man er fortrolig med hverandre, er det lettere både å gi respons og kritikk og å endre på det noen andre har skrevet. Det at ikke alle hadde anledning til å møte opp fysisk på skolen, gav oss dessuten noen utfordringer med kommunikasjonen underveis. Men alt i alt har arbeidet med wiki vært en positiv opplevelse!


Cecilie Bjørling og Andreas Erichsen

2 kommentarer:

  1. Ja, wiki kan være et godt verktøy hvis det blir brukt riktig!!

    SvarSlett
  2. Veldig enig. Det er ganske vanskelig å jobbe i en slik stor gruppe med mange ulike mennesker. Spesielt fordi, det er som dere sier, ikke så lett å gi tilbakemeldinger i og med at man ikke kjenner hverandre så godt. Men absolutt et lærerikt arbeid!

    SvarSlett