søndag 19. april 2009

Opphavsrettigheter

Hva menes med et åndsverk og hva er opphavsrett?

Opphavsretten er de enerettigheter man får til det åndsverket man har skapt. Opphavsretten er regulert av åndsverkloven. Et åndsverk er litterære, vitenskapelige eller kunstneriske verk av enhver art, uansett uttrykksmåte og uttrykksform. Et åndsverk kan for eksempel være en tegning, et datasystem, en bok, en musikkomposisjon, et foredrag, en skulptur og skrifter av alle slag som nettsider inklusive bilder. Opphavsretten gjelder også på Internett. Man kan ikke publisere noe på nettet uten opphavskvinnens (eller mannens) samtykke. Ifølge åndsverkloven skal opphavsmannen navngis slik god skikk tilsier. Det er heller ikke slik at man kan forsyne seg fritt fra nettet og bruke det man har funnet som man vil.

Den som "eier" opphavet til et åndsverk har økonomiske rettigheter til verket og rett til å bestemme når og hvordan det skal kunne brukes. Du har lov til å ta kopier av et verk til eget bruk, dersom du tar kopi av et eksemplar du selv eier eller som en i din krets eier. I skolen kan du kopiere på grunnlag av en fellesavtale (kopinor-avtalen).

Internettet har gitt oss utfordringer i forhold til lovverket. Mediets egenart gjør at håndheving av lovverket blir problematisk. Internettet er grenseløst og basert på deling og relativt fri tilgang til det meste. Denne uken falt dommen i Pirat Bay-saken og rettsaken har vist verden hvor vanskelig dette vil bli å håndtere. Det finnes røster som hevder at lovverket ikke stemmer overens med den nye tiden og at det er en generasjonskløft mellom de som forvalter lovverket og brukerene av dagens teknologi.

I skolen møter vi disse utfordringene daglig og i den grad IKT er en del av skolens undervisningspraksis, må både lærere og elever forholde seg til det lovverket som gjelder.

Følgende spørsmål bør diskuteres og tenkes gjennom i lærerkollegiet.

Hvilke særordninger gjelder for undervisning? Kan du som lærer kopiere artikler fra en bok til elevene? Kan du låne ut boka til elevene og be dem kopiere sjøl, evt antyde at de kan kopiere sjøl? Kan du som lærer kopiere en artikkel fra internett og legge den på skolens server for å bruke den i undervisningen? Kan du legge en lenke på klassens side til den samme artikkelen? Kan du som lærer kopiere musikk fra Internett og bruke i undervisningen? Er det forskjell på å kopiere musikk fra Internett og fra en CD? Hvordan kan du forholde deg til bilder på Internett? Hvordan kan du bruke CDer som inneholder samlinger med lyder eller utklippsbilder? Hvilke rettigheter har du til læremateriell eller undervisningsopplegg du har laget i arbeidstida? Hvilke rettigheter har elever til skoleoppgaver?


Det bør også utformes opplegg hvor disse emnene taes med elevene tilpasset alderstrinnet de befinner seg på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar