tirsdag 8. april 2014

Digital mobbing

Mobbing er et begrep som brukes om gjentatte handlinger over lengre tid, som oppleves som krenkende av den aktuelle personen. Dagens digitaliserte samfunn gir oss uendelige muligheter til å ferdes i den stadig voksende jungelen av teknologi, og vi vet at mobbing er svært utbredt på den digitale arenaen.

Digital mobbing skiller seg fra tradisjonell mobbing ved at mobbingen foregår via teknologien som omgir oss, en teknologi som gjør det mulig for mobbingen å foregå hele døgnet, for eksempel gjennom blogger, hjemmesider, ulike nettsamfunn, e-post, SMS, MMS og andre sosiale medier.

Et spørsmål som naturlig reiser seg er i hvilken grad læreren skal ta tak i den digitale mobbingen, den som oftest ikke foregår åpenlyst, men i det skjulte. Den avanserte teknologien gjør det nemlig mulig for mobberen i stor grad å opptre anonymt, mens man tidligere møtte mobbeofferet ansikt til ansikt. Dette, sammen med at de digitale verktøyene etter hvert nærmest er blitt allemannseie, gir grunn til å tro at flere kan gi inn for fristelsen til å henge seg på.

Jeg mener læreren har et stort ansvar for å bevisstgjøre elevene om hva digital mobbing er, og bør gå foran som et eksempel på en som ytrer nulltoleranse for den slags atferd. Det er viktig at læreren kjenner til ulike tiltak for å forebygge digital mobbing, og det viktigste av dem alle er kanskje å lære barn å ta forholdsregler når de ferdes innenfor teknologien. Det er heller ikke nødvendig å understreke viktigheten av et godt foreldresamarbeid. At digital mobbing blir et tema i klassen trenger ikke nødvendigvis være fokus på noe negativt. Vi lever tross alt i et digitalisert samfunn der grensene for hva som oppfattes som direkte mobbing og bare en lei misforståelse, lett kan bli hvisket ut.


Malin Ramstad

9 kommentarer:

  1. Veldig viktig tema du tar opp! Lærerne bør absolutt være en stor del av å bevisstgjøre nettmobbing. Nettvett og andre regler for å være på nett kan kanskje være med i "klassens regler"?

    SvarSlett
  2. Det er utrolig viktig at elever vet hvor alvorlig nettmobbing er. Dette er også mobbing som lett kan foregå i det skjulte, og elever må bevisstgjøres på ansvaret alle har når det gjelder å passe på hverandre og å si ifra!

    SvarSlett
  3. Flott at du ønsker å inkludere foreldre i arbeidet mot nettmobbing. Hjemmet er nok de som kan bidra til mest, for å unngå eller minske nettmobbing. De kan hjelpe lærerne, ved at de jevnlig sjekker loggen, i tillegg til å gjøre barna sine bevisste på hva som er lovlig og hva som ikke er så lurt å gjøre på nettet. Likte også ideen over til Julie, om at nettvettregler kan være en del av klassereglene :)

    SvarSlett
  4. Digital mobbing er et utrolig viktig og relevant tema. Jeg er helt enig i at læreren bør bevisstgjøre elevene om hva digital mobbing er, og kjenne til ulike tiltak for å forebygge dette.

    SvarSlett
  5. Viktig tema, som det er viktig å vite noe om og hvordan læreren skal bevisstgjøre elevenes nettbruk. Jeg likte også ideen om nettvettregler som en del av klassens regler. Synliggjøre disse og stadig minne elevene på viktighetene av disse.

    SvarSlett
  6. Dette er et veldig viktig tema! Tror det er mange elever som ikke ser alvorligheten av nettmobbing, det er derfor viktig, som flere nevner, at vi som lærere bevisstgjør elevene og bruker tid på regler om databruk.

    SvarSlett
  7. Fint innlegg, Malin! Helt enig i at læreren har et stort ansvar her.

    SvarSlett
  8. Et utrolig viktig tema! Her må også foreldrene være med på å dele ansvaret.

    SvarSlett
  9. Marianne Ekman Jensen1. mai 2014 kl. 02:01

    Fint innlegg i et svært viktig tema. I vår digitale verden, der nettet og ulike kommunikasjonskanaler er en del av elevens hverdag, er det viktig å minne de på hvilket ansvar de sitter med i forhold til å dele kommentarer og bilder med hverandre. Det som kanskje ikke er ment som mobbing, kan lett bli det når det blir sagt i en sammenheng der kroppsspråk ikke har noen påvirkningskraft. Foreldrene bør også komme mer på bane og være mer interessert i hva ungene deres driver med på nett. Regler om databruk blir aldri helt feil her....

    SvarSlett