tirsdag 22. januar 2013

Kommunikasjonsverktøy


I uke 3 var det på tide å sette i gang med IKT oppgavene. Her var oppgaven å teste ut forskjellige programmer som gikk på kommunikasjon gjennom nettbaserte programmer. Vi testet ut Adobe Connect, Fronter, Skype og Google Hangouts.

Det første kommunikasjonsprogrammet som ble testet var Adobe Connect. Dette var et program vi aldri har vært borte i før å måtte inn og se instruksjonsvideoene til Magnus Nohr. Det var vanskelig å forstå hva man skulle gjøre om man ikke hadde sett disse filmene i forkant, dvs. at vi satt med en pc som viste filmene til Nohr og en annen hvor vi satte opp de riktige innstillingene han la frem. Dette er et program som krever mye av læreren og eleven. Læreren bør kjenne til IKT kunnskapene hos elevene og da spesielt om hvor mye de kan om dette programmet fra før. I så fall bør de få en grundig gjennomgang av hvordan dette programmet fungerer. Når man har satt deg inn i alle funksjonene er derimot programmet et godt kommunikasjonsmiddel. Her kan man dele skjermen sin med de andre deltakerne, lage prøver, stille spørsmål eller ta opp hele kommunikasjonssekvensen. Det som var et lite minus var at filmsekvensen var vanskelig å finne, men med litt leting så dukket det opp.
Det er romeieren (host) som bestemmer hvor deltakende de andre deltakerne i samtalen skal få være. Gjennom enkle symboler kan deltakerne vise om de ønsker å si noe, da rekke opp handa gjennom å trykke på et slikt symbol eller bekrefte/avkrefte det som blir snakket om.  Dette programmet mener jeg fungerer godt som et nettbasert klasserom, men man må ha en god nettlinje ellers vil det bli forsinkelser på både lyd og bilde. Minuset på programmet er at det påbeløper kostnader gjennom å være et Adobe produkt. Ikke alle skoler har ressurser til å betale for et slikt program. Gjennom Feide pålogging og Høgskolen i Østfold trengte vi derimot ikke å betale noe for å teste/bruke dette programmet.

Skype er derimot et program vi har prøvd i ulike situasjoner før. Det er et gratis program om man velger det enkleste alternativet, men kan også betale for å få bedre vilkår. Her registrer man seg med en e-postadresse, lager seg et brukernavn og et passord. Skype er et program hvor man kan ringe til andre gjennom en videosamtale, chatte eller kommunisere gjennom lyd (mobiler krever kreditt hos skype). Gjennom gruppesamtale kan man snakke med alle i gruppa, selv om man ikke sitter i det samme rommet. Videre kan man sende filer til hverandre og også dele skjerm (krever Premiumabonnement). Kvaliteten på både lyd og video var optimal, men litt forsinkelser på videoen forekom. Jeg opplevde at lyden fra PC høyttaleren holdt godt, men for enda bedre kvalitet er headset en god løsning. Dette kommunikasjonsprogrammet er en fin måte til å få/holde kontakt med andre på.  

Google Hangouts er et program som krever at man registrerer seg og får en Google konto med tilhørende e-postadresse. Programmet er et artig og underholdene kommunikasjonsprogram med effekter og lyder man kunne legge til i samtalen. I videoen kunne man legge til hatter, briller og barter som bevede seg sammen med hodet i videoen slik at det skapte en morsom effekt. Mye latter.  Gjennom en Google+ konto kan man chatte å se video av hverandre på samme måte som i Skype og Adobe Connect. I Google Hangouts kan man ha en samtale med en gruppe på opptil ni personer om gangen. Dette programmet var lett forståelig.



Fronter var også et program vi ønsket å vurdere som et kommunikasjonsprogram. Dette viste seg å bli vanskelig da Fronter ikke ville samarbeide med oss. Vi fikk logget oss på alle sammen, men det å opprette kontakt var verre.


Antonia, Maria Anne, Marita og Alette

3 kommentarer:

  1. Hei jenter!

    Så flinke dere har vært til å teste ut ulike alternativer for kommunikasjonsverktøy. Når man skal ta i bruk dette i skolen, tenker jeg det er viktig at programmet ikke er for komplisert, og ikke minst: At det er gratis og enkelt å registrere seg. Dette kan jo kanskje være et lite problem med Google Hangouts, da man må registrere en google - konto, men ellers skulle man tro at dette verktøyet er morsomt å bruke for elevene.

    Som dere sier, kan man i noen sammenhenger få problemer med å logge på de ulike stedene. Mange bruker kanskje Fronter, og er kjent med dette, men det er kanskje ikke det beste når det kommer til kommunikasjonsverktøy? Når det kommer til bruk, har jeg flere ganger opplevd liknende problemer med Skype.

    Antonia

    SvarSlett
  2. De programmene dere har testet ut er fine til kommunikasjon mellom elever i skolen. Fronter, Skype og Google Hangouts er veldig aktuelle for skolen fordi de er gratis og lette å bruke. Adobe Connect derimot koster ganske mye for skolen, og er sikkert mindre aktuel pga. dette.Programmet er som dere skriver mer krevende for brukerne/lærerne. Jeg tror derfor de tre andre programmene vil bli mest brukt i grunnskolen.

    Bjørn

    SvarSlett
  3. jeg synes skype er ett bra verktøy å bruke når deltagere ikke har muligheten til å møtes. med skype så er det jo muligheter for å se og høre den man snakker med. man har også mulighet til å chatte med personer på skype hvis man ikke har tiden til å ringe. jeg har ogå merket at det ofte er litt forsinkelser på lyd og bilde men dette er ikke egentlig ett så stort problem. i verste fall kommer man til å snakke litt i munnen på hverandre. jeg synes skype fungerer bra

    SvarSlett