tirsdag 4. mars 2014

Samskrivingsverktøy, - redigering i wiki


Vi har tatt for oss artikkelen IKT og læring. For å begrense oss valgte vi delen med interaktive oppgaver, hvor vi har redigert og lagt til informasjon. Vi gjorde oss noen erfaringer rundt de forskjellige samarbeidsverktøyene underveis i prosessen.

NDLA - Etherpad - funker ikke fordi om man skal legge linken fra Wiki. Det er  en annen HTML-koding,  derfor blir teksten rød. Derfor brukte vi heller Google.docs.
Det tok tid før vi ble koblet sammen da tre av seks ikke fikk mail om at de var invitert til å delta i rommet på Googles Docs - og Coogle.com.  Hos en av deltakerne kom mailen om invitasjon fra Google Docs inn i som nettsøppel. Dette er negativt da man sjeldent er inne og sjekker mail her. Det betyr at man kan overse at man blir invitert til diverse samskrivingsoppgaver. Vi brukte også google.docs når vi skulle skrive blogginnlegget.
Det som er så fint med goole.docs er at alle kan skrive på teksten samtidig, og den blir lagret automatisk.
Coggle.it - her kan du lage fine tankekart.  Dette var det første vi tok i bruk når vi skulle redigere teksten vi fikk. Dette var helt supert - absolutt noe vi vil ta i bruk i klasserommet.  Når man jobber flere sammen i det er det viktig at man oppdaterer siden underveis (F5).






Wikibooks - For å redigere i wikibooks, skrev vi inn følgende kommando:

<div style="margin: 10px 10px 0 0; border: 2px solid #dfdfdf; padding: 0em 1em 1em 1em; background-color: #f8f8ff; ">
'''EKSEMPEL'''
* Nettsted [http://rapidshare.com/share/6682EB19B529996F6C0353FF55373053/ Geogebra]
* Bevis: en del matematiske bevis kan vises i Geogebra. Her er det vedlagt et eksempel på et bevis på Thales setning. Dette beviset viser oss at hvis man har et valgt punkt på periferibuen, så vil det alltid danne en vinkel på 90 grader i henhold til endepunktene på et linjestykke.
* Sett ut i fra et behavioristisk synspunkt, så er dette eksempelet meget enkelt å gjennomføre. Når elevene har gjort alt riktig at i Geogebra, er det meget tilfredsstillende å se at beviset stemmer. Elever som også sliter i matematikk, kan få tilfredstillende tilbakemelding når de ser at beviset stemmer.
* Dette beviset passer også ypperlig til bruk på interaktive tavler, som f.eks SMART-board.


(Eksempel fra: Anita Norum Johansen, Sonya Shallaw, Erika Krüger, Anne-Gro Øinæs og Kristian Moen
</div>

Oppsettet er tatt ut i fra et tidligere eksempel på den samme wikisiden.
Resultatet blir da seende slik ut: http://no.wikibooks.org/wiki/IKT_og_L%C3%A6ring


Vi er usikre på om redigering i wiki er relevant på barnetrinnet, på ungdomstrinnet vil det kunne fungere bedre. Bruk av Google docs vil derimot kunne være et dokument som elever på mellomtrinnet vil kunne bruke som et samskrivingsverktøy.

Anita Norum Johansen, Sonya Shallaw, Erika Krüger, Anne-Gro Øinæs og Kristian Moen

5 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Så fint at dere fikk til å lage tankekart i Cogge.it! Vi fikk dessverre ikke til samskrivingen der. Læreren kunne det heller ikke, så det var ingen hjelp å få :-(

    SvarSlett
  3. Det var dumt. Det gikk kjempefint for oss. Alle kom inn, og vi kunne skrive og redigere i fellesskap. Supert verktøy!

    SvarSlett
  4. Sp bra dere har brukt coggle it! Dette er jo et supert verktøy!

    SvarSlett
  5. Så fint innlegg, og så bra at dere har med konkrete eksempler! Gode refleksjoner :)

    SvarSlett