torsdag 16. januar 2014

Vurdering av ulike kommunikasjonsformer og samskrivingsverktøy

Dagens teknologi gjør det mulig for mennesker å kommunisere på tvers av et stort antall ulike nettbaserte samskrivingsverktøy og kommunikasjonsformer. Samtlige medlemmer på basisgruppa har bred erfaring med flere av disse, og vi har med dette lyst til å gi en evaluering av hvordan Skype, Adobe Connect og Facebook fungerer, samt en vurdering av nytteverdien av disse.

Skype
Gratisversjonen av Skype er noe alle på gruppa har brukt i større eller mindre grad, til en rekke ulike formål. Det er forholdsvis enkelt å ta i bruk, ved at man søker opp vedkomnes navn, e-post-adresse, Skype-navn eller telefonnummer. Det er ingen tilkoblingsavgift eller andre kostnader i gratisversjonen, noe som gjør Skype til et meget rimelig alternativ sammenlignet med vanlige telefonsamtaler. Programmet har også muligheter for, i tillegg til at brukerne kan ringe til hverandre, meldingsformidling (chat), filoverføring, gruppesamtaler og videosamtaler. Det som måtte være en negativ faktor er at i gratisversjonen er det kun mulighet for én-til-én-videosamtaler. For å åpne for gruppevideosamtaler, er man derfor nødt til å oppgradere til Premium-konto, som gjør flere funksjoner tilgjengelige, mot en mindre kostnad. Samtidig har vi opplevd at kvaliteten på videosamtalen varierer svært i forhold til Internettilkobling.

Adobe Connect
Adobe Connect er i motsetning til Skype, nettbasert programvare som ikke krever at du gjør en lokal installasjon på datamaskinen. Du bare logger deg inn med brukernavn og passord. Programmet er en videokonferansetjeneste som tilbyr deltakere som befinner seg på ulike steder, til å holde møter. Programmet er også et godt egnet verktøy som kan brukes til å undervise elever som for eksempel ikke er til stede i undervisningen av diverse årsaker. Vår beste erfaring med dette kommunikasjonsverktøyet er imidlertid at det kan brukes til å ta opptak av kurs og forelesninger, som igjen gjøres mulig for gjenbruk. Andre positive faktorer er at man ikke bare ser skjermen til foreleseren/kursholderen, man har også mulighet til å se alle deltagernes skjermer – samtidig! På denne måten er det svært enkelt å dele med hverandre.

Facebook
Facebook er kanskje det mest brukte kommunikasjonsverktøyet av samtlige medlemmer i gruppa. Det er et sosialt nettverk der brukerne kommuniserer med hverandre via egne profiler. Facebook gjør det enkelt å kommunisere med hverandre på chatten, samtidig som man har gode fildelings-muligheter og muligheter for både gruppesamtaler og video-. I tillegg blir man varslet dersom det foregår aktivitet rundt din profil. Eksempelvis når en annen bruker har lagt ut et bilde hvor du er tagget. Facebook er også tilgjengelig på mobil, så man er ikke avhengig av å sitte foran en datamaskin. Facebook har ofte blitt omtalt som svært avhengighetsskapende, og kanskje har de ulike spillapplikasjonene litt av skylden for det? Facebook gjør det uansett enkelt å holde kontakten med venner og bekjente, men man bær være klar over at det kan ha uheldige konsekvenser. Blant annet kan man nå få direkte innsyn i om personen man skriver til, faktisk har sett meldingen eller ikke. Dette kan være uheldig da den personen som har sendt meldingen, ser at den andre personen har sett meldingen, men ikke svarer med én gang. Dette kan selvfølgelig være helt uskyldig, men det kan jo hende at personen som venter på svar, føler seg oversett.  

Facebook har i tillegg en egen gruppefunksjon hvor, med de rette innstillingene, kun inviterte brukere har tilgang. I en slik gruppe kan man poste innlegg, nyttig informasjon, filer etc., en funksjon som gjør det veldig enkelt å få ut et budskap til flere brukere.

- Basisgruppe 6 (Maren, Ida, Nils og Malin)

3 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. For å bruke Skype til veideosamtale er det en fordel å ha fibernett...

    SvarSlett
  3. Helt klart, merker fort når jeg snakker med andre som ikke har fibernett at videoen "crash'er".. Snakket med en på Skype og da foreslo han en side hvor man kan teste ut hastigheten på nettet, veldig lurt egentlig. http://www.speedtest.net/ Da får man se hvem som har skylden i at det ikke fungerer, hihi :)

    SvarSlett